Nové výbuchy brání vyklizení skladu munice, zkoumal ho dron

Okolí Vrbětic na Zlínsku, kde 3. prosince znovu explodoval muniční sklad, je i nadále pod dohledem policie.

Okolí Vrbětic na Zlínsku, kde 3. prosince znovu explodoval muniční sklad, je i nadále pod dohledem policie. Zdroj: CTK

Z areálu muničních skladů ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, se v noci ozvalo několik slabých výbuchů. Další středně silný se ozval v průběhu dne. Plánovaná asanace areálu se proto odkládá, řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. V areálu byl mezitím několik dnů klid. Podle mluvčí je situace podobná té po říjnovém výbuchu, kdy se z muničního skladu číslo 16 několik týdnů po jeho explozi ozývaly mírné neřízené výbuchy.

Podle ministra vnitra Milana Chovance vybuchuje munice vyhozená po výbuchu druhého skladu. Ministr očekává, že menší exploze budou ještě nějakou dobu pokračovat. Další evakuace přilehlých obcí ale podle něj není potřeba.

Obě epicentra výbuchů dopoledne zkoumal ze vzduchu bezpilotní dron, jenž monitoroval i celé prostředí muničních skladů. „Během dne budou pyrotechnici vyhodnocovat snímky pořízené dronem a budou se snažit zjistit příčinu výbuchů,“ uvedla Kozumplíková.

Pyrotechnici si po druhém výbuchu stanovili bezpečnostní lhůtu devět dnů bez náhodné exploze nutnou k tomu, než začnou chystat areál k odvozu munice. Plánovali, že v pondělí 15. prosince rozhodnou o dalším postupu. Podle policie by odvoz munice z areálu, kde je jí asi 7 tisíc tun, mohl začít nejdříve koncem prosince.

Tyto termíny se po posledních náhodných výbuších posunou, lhůta začíná běžet nanovo. Až po jejím uplynutí by se pyrotechnici měli opět pustit do dekontaminace komunikací a okolí budov v areálu. Podobně tomu bylo po první explozi muničního skladu v polovině října, kdy se čekalo týden.

Kolem obou ohnisek výbuchů je stanoven bezpečnostní téměř 14 kilometrů dlouhý okruh, který střeží policisté i armáda. Vláda v pondělí schválila zvýšení počtu vojáků na 450, areál by měl být neprodyšně uzavřen. S 50 členy obsluhy mobilního velitelství by armáda měla mít v lokalitě asi 500 mužů, nasadí i bezpilotní letoun. Podle Kozumplíkové policie o termínu nasazení vojáků s armádou jedná.

Sklady si pronajala Imex Group
Sklad číslo 16, který s pěti desítkami tun munice vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s téměř třinácti tunami výbušnin explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým policejního prezidia.

Kolem obou ohnisek výbuchů je stanoven bezpečnostní téměř 14 kilometrů dlouhý okruh, který střeží policisté i armáda. Vláda schválila zvýšení počtu vojáků na 450, areál by měl být neprodyšně uzavřen. S 50 členy obsluhy mobilního velitelství by armáda měla mít v lokalitě asi 500 mužů, nasadí bezpilotní letoun. Vojáků mohlo být do pondělního rozhodnutí až 100, aktuálně jich je 66. První posily by měly dorazit ve čtvrtek.

Uzavřena do odvolání zůstává komunikace od Lipové směrem na Haluzice, která zasahuje do bezpečnostního okruhu 1200 metrů od epicentra druhého výbuchu.