Nových zakázek v Česku ubývá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: bohemiakombi.cz

Sezónně upravené aktuální údaje výrobního Indexu PMI ukazují, že výrobní sektor ztrácel na počátku posledního čtvrtletí i nadále tempo růstu. Výroba i nové zakázky rostou poslední dobou relativně slabým tempem. V říjnu klesl index výrobního PMI pro Českou republiku již po druhý měsíc v řadě, tentokrát z 52,3 bodu na 51,7 bodu. Výroba tak rostla nejpomaleji od prosince 2009.

U nových zakázek byl zaregistrován nejslabší nárůst od srpna 2009, kdy současná růstová série začala. Podle údajů byly exportní trhy obzvláště slabé a nové exportní zakázky tak oproti minulému měsíci rostly jen zanedbatelným tempem. Řada firem uvedla, že klíčový německý trh vykazoval jen slabou poptávku.

„Během měsíce objem nových zakázek poklesl, přičemž k markantnímu zpomalení došlo ve složce nových exportních zakázek. Negativní posun byl zaznamenán jak ve zpomalení globální poptávky, tak i v napětí způsobeného dluhovou krizí eurozóny, která je největším obchodním partnerem České republiky,“ komentoval výrobní průzkum PMI Murat Ulgen, hlavní ekonom HSBC pro střední a východní Evropu.

Zaměstnanost v České republice v říjnu nadále stoupala. Firmy rovněž zvýšily objem zakoupených vstupů, i když nejpomalejším tempem od prosince 2009. Říjnová data signalizují, že se v České republice průměrné ceny vstupů pro české výrobce snížily.