NSS zamítl stížnost ministerstva, plán péče o Šumavu neplatí

Šumava - ilustrační foto

Šumava - ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta - E15

Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost ministerstva životního prostředí (MŽP) ve sporu se šumavskými obcemi. Potvrdil tak výrok pražského městského soudu z loňského prosince, který ministerstvu nařídil, aby zrušilo plán péče o šumavský národní park na léta 2014 až 2017.

Obce v žalobě mimo jiné uváděly, že jim plán brání v rozvoji a omezuje obyvatele parku. Zrušení plánu péče ale může zkomplikovat čerpání evropských dotací.

Starosta Modravy a předseda Svazu obcí NP Šumava Antonín Schubert v prohlášení na webu obce rozsudek přivítal. Správa národního parku už podle mluvčí MŽP Petry Roubíčkové začala pracovat na novém plánu, který by měl platit už příští rok.

Plán péče stanovuje úkoly pro ochranu ekosystémů, rostlin a živočichů. Určuje formu péče o les či vzhled krajiny a formuje podmínky pro dopravu, turistiku a hospodaření na území parku. Zrušení se podle Roubíčkové návštěvníků Šumavy nijak nedotkne.

„Žaloba obcí se netýkala obsahu plánu péče, ale procesní záležitosti, kdy MŽP ve snaze předejít možným komplikacím s nezákonnostmi v tehdejší verzi plánu péče tyto nezákonnosti v dobré víře odstranilo, a bez odkladu poslalo plán péče do připomínkového řízení,“ sdělila.

„Jsme znovu na začátku. Nepřeji si nic jiného, než aby další kolo jednání o budoucnosti Šumavy bylo vedeno férově a s ohledem na potřeby všech,“ reagoval Schubert. Zrušení plánu však může omezit čerpání evropských dotací, dotkne se to podle ředitele parku Pavla Hubeného například kosení luk, obnovy mokřadů nebo ochrany některých druhů živočichů. Pokud by se projednávání nového plánu protahovalo víc než rok, mohlo by to paradoxně zkomplikovat i život obcí a vlastníkům pozemků.

Ministerstvo odmítlo další diskusi

Obce podaly žalobu proto, že ministerstvo změnilo původní dohody s nimi a prý odmítlo další diskusi. Pod žalobu se podepsali představitelé Železné Rudy, Srní, Modravy, Stožce a Hartmanic. Podle Schuberta tento krok podporují i další obce a města a také se za něj staví Svaz obcí národního parku Šumava.

„Pokud nemá správa parku plán péče, musí se řídit zákonem. Pro ochranu přírody se nic neděje, správa má větší volnost v tom, jak bude uplatňovat zákon,“ uvedl mluvčí ekologického Hnutí Duha Jan Piňos. Evropské peníze podle něj nebude moci správa parku čerpat na udržování nelesních ploch v okolí obcí. Bude prý zarůstat víc volná krajina a nebude se sekat. „To se jistě obcím líbit nebude,“ myslí si.

Podle poslance Jana Zahradníka (ODS), který v radě parku zastupuje Jihočeský kraj, rozhodnutí soudu ukazuje, že MŽP a aktivisté nejsou všemocní. Plán péče se podle něj vyhlásil nezákonným způsobem. „MŽP musí brát ohled na to, že na území NP Šumava žijí lidé a že se plán dotýká katastrálního území obcí,“ reagoval.

Obcím nejvíc vadilo to, že Šumava by se prý měla stát veřejnosti téměř nepřístupnou a velmi uzavřenou oblastí. Na Šumavě proti sobě stojí dva veřejné zájmy. Jedním z nich je zájem mít národní park a druhým je existence a život obcí, tvrdí Schubert.

Nynější plán byl jen do roku 2017. Soud ministerstvu uložil, aby pokračovalo v projednávání návrhu Plánu péče o Národní park Šumava na období od roku 2014 až do roku 2028, který schválila rada národního parku 20. června 2013.