O Polívkovu farmu má zájem jen jedna firma, zřejmě ji koupí za 11 milionů

Farma Bolka Polívky

Farma Bolka Polívky Zdroj: ctk

Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
6
Fotogalerie
Zkrachovalá farma herce Bolka Polívky po neúspěchu říjnové dražby přeci jenom zřejmě brzy získá nového majitele. Insolvenční správce David Gregor ve lhůtě, která dnes skončila, obdržel jednu nabídku ve výši stanovené minimální ceny 11,5 milionu korun. Jméno firmy, která už částku složila, neprozradil.

„Kupní smlouvu budu chtít uzavřít v nejbližších dnech,“ uvedl Gregor. Podle něj už prodej schválil věřitelský výbor, který se dnes sešel. S částí peněz už nyní může insolvenční správce disponovat. Použije je na údržbu objektu, který není v provozu, správce jej nechává hlídat a udržovat. Dokončení transakce zabere ještě několik týdnů.

Nový majitel zkrachovalé farmy se už hledá několik měsíců. Insolvenční správce zvolil formu přímého prodeje, protože je oproti dražbě rychlejší. Zájemce musel mimo jiné složit celou částku do notářské úschovy. Gregor už dříve uvedl, že kupní smlouva bude podepsána nejpozději do 12. února.

Říjnová dražba nemovitosti, která se konala přímo na farmě v Olšanech, byla zmařena. Vítězná firma, která objekt vydražila za vyvolávací cenu 15 milionů korun, peníze nakonec nesložila. Konkurz zadlužené Polívkovy farmy se už táhne od loňského dubna, přičemž insolvenční návrh podala stavební firma Kaláb v říjnu 2012.

Za farmou jsou nyní pohledávky přes 40 milionů korun. Snížily se zhruba o deset milionů proto, že nový správce neuznal pohledávku Regionální rady soudržnosti regionu Jihovýchod v plném rozsahu. Uznal plnou výši dotace, ne však už penále. I tak je zřejmé, že věřitelé budou uspokojeni jen v malém rozsahu.

Konkurz farmy Bolka Polívky. Vpravo je insolvenční správce David Gregor, vlevo samosoudce Martin HejdaKonkurz farmy Bolka Polívky. Vpravo je insolvenční správce David Gregor, vlevo samosoudce Martin Hejda|ctkNový insolvenční správce farmy

(vpravo) a samosoudce Martin Hejda při přezkumném jednání u Krajského soudu v Brně (foto: ČTK).

Právě dotace z Regionálního operačního programu, dostavba hotelu a budování wellness centra byly klíčovými událostmi, které stály za pozdějším krachem farmy jako místa pro volnočasové a kulturní aktivity. Polívka už nedokázal splácet faktury za stavební práce.

Herec sám jako fyzická osoba je přitom účastníkem jiného insolvenčního řízení, které navrhla předchozí správkyně jeho farmy Petra Hýsková kvůli ochraně věřitelů farmy. Tuto záležitost bude soud projednávat 7. února.

Komu patří Bolek Polívka?