O roztržku s ČSSD nestojím, prohlásil Babiš

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Michael Tomeš

Babiš kolony
Andrej Babiš
Andrej Babiš
4
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyloučil konec koaliční vlády ANO a ČSSD kvůli aktuální situaci kolem ministerstva kultury. Roztržku se sociální demokracií nechce. Pokud předseda ČSSD Jan Hamáček, se kterým bude hovořit, nezmění názor, navrhne prezidentovi Michala Šmardu jako nástupce Antonína Staňka (oba ČSSD) na ministerstvu kultury. Babiš to řekl v rozhovoru na serveru Blesk.cz.

Prezident Miloš Zeman v úterý odmítl Staňkovu demisi. Ve středu premiérovi v dopise navrhl, aby počkal s jeho odvoláním na výsledky prověřování trestního oznámení, které ministr podal.

„Ten apel by měl spíš vyslyšet pan Hamáček, budu s ním o tom mluvit,“ řekl Babiš. Rozpor se sociálními demokraty ale nechce. Pokud Hamáček po rozhovoru s ním nezmění názor, pošle v pátek na Hrad dopis, že žádá odvolat Staňka a jmenovat Šmardu ministrem kultury. „Jestli budou problémy, pak je potřeba, aby to pan Hamáček řešil,“ řekl k dalšímu vývoji.

Podívejte se na další část pořadu Ptám se, pane premiére:

Podle Babiše Hamáček na Šmardovi dosud trvá. Premiér neví, zda je Šmarda vhodný typ na ministra kultury. „Kdybych byl předseda ČSSD, nominoval bych někoho jiného,“ řekl. Podle Babiše by byl Šmarda dobrým kandidátek třeba na ministerstvo pro místní rozvoj. „Je to starosta, má zkušenosti,“ řekl. Bude ale postupovat podle koaliční smlouvy. Místopředseda ČSSD Šmarda je dlouholetým starostou Nového Města na Moravě.

Premiér se s kandidátem sociální demokracie sejde v pátek. Chce s ním probrat, jak hodlá ve vládě fungovat. „Jestli to nebude mise, ze které budou vycházet problémy,“ dodal. Premiér připomněl, že Šmarda byl proti vstupu ČSSD do vlády s ANO.

Staněk v polovině měsíce oznámil, že rezignuje ke konci května poté, co čelil kritice za odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa. Na oba Staněk podal trestní oznámení.