Obce budou muset zajistit tříděný sběr kovů a bioodpadu

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Od ledna nabyde účinnosti odpadová novela, podle níž budou muset obce a města zavést tříděný sběr kovů a biologického odpadu. Od roku 2024 bude v Česku podle normy platit zákaz skládkování komunálního odpadu a recyklovatelných odpadů.

Tříděný sběr kovů a bioodpadu upřesnilo ministerstvo životního prostředí vyhláškou. Obce si budou moci vybrat z několika způsobů, jak je zajistit. Patří k nim sběrné dvory, velkoobjemové kontejnery, zvláštní sběrné nádoby, pytlový způsob sběru a u bioodpadů i třeba bioplynové stanice nebo kompostárny.

Kovy se budou třídit už od ledna. U bioodpadu budou obce zajišťovat možnost třídění každoročně nejméně od dubna do konce října. V současnosti mají obyvatelé možnost odkládat zvlášť papír, plasty, sklo nebo nápojové kartony.

Zdraží odpadové hospodářství?

Změny v odpadové politice budily značnou kritiku měst a obcí i ekologů, podle nichž podporují spalovny a můžou citelně zdražit odpadové hospodářství. Poslanci zákon poslali prezidentovi koncem září. Odmítli například senátní úpravu předlohy, podle níž by sběrny surovin nesměly vykupovat šrot s výjimkou autovraků od řadových občanů. Senátoři tím chtěli zamezit krádežím kovů.

Novelu původně navrhl Senát pouze s cílem omezit možnost výkupu kradených kovů formou zrušení krajského souhlasu s provozováním nepoctivých sběren. Zákaz skládkování komunálního odpadu od roku 2024 přidala do normy Sněmovna. Předloha taky omezí množství materiálu, které bude moci provozovatel skládky použít na její zabezpečení. Bude moci tvořit nejvýše pětinu celkové hmotnosti.