Obce před volbami hospodaří zodpovědněji

Volby (ilustrační foto)

Volby (ilustrační foto) Zdroj: ČTK

České obce jsou v nejlepší finanční kondici za posledních devět let.

Českým obcím se před podzimními volbami daří dodržovat rozpočtovou kázeň a jejich průměrný rating je nejlepší za posledních devět let. Vykazují přebytky, méně se zadlužují a více spoří i přes to, že úvěry jsou momentálně relativně levné, ukazuje průzkum Czech Credit Bureau (CRIF).

Podle hodnocení iRating obcí, které uvažuje ekonomickou situaci a míru věřitelského rizika prožila více než třetina obcí rok 2017 ve výborné či velmi dobré kondici, s nejnižším a předposledním hodnotícím stupněm pak odešla šestina z více než 6 tisíc samosprávných celků v Česku. “Nejlepšího ratingu obecně dosahují nejmenší obce, které hospodaří z roku na rok s tím, co dostanou z daní”, říká manažer služby iRating Luděk Mácha. Nejlépe se daří obcím Středočeského kraje, nejhůře jsou na tom naopak v kraji Olomouckém.

Obce loni již sedmým rokem za sebou hospodařily s přebytkovým rozpočtem. V roce 2017 se jejich příjmy meziročně zvýšily o 6 procent, za což vděčí téměř výhradně zvýšení daňových příjmů. “Je za tím jednak ekonomický růst, který s sebou automaticky nese růst daňových výnosů, druhým důvodem je přírůstek výnosů po zavedení EET a třetím zvýšení podílu obcí na výběru daně z přidané hodnoty,” vysvětluje analytička CRIF Věra Kameníčková.

Daně jsou v současnosti hlavním zdrojem příjmu obcí, od roku 2010 se totiž výrazně snižuje jejich závislost na dotacích. To souvisí také s tím, že objem investičních dotací na podporu rozvoje jak ze strany státu, tak zejména Evropské unie v posledních dvou letech výrazně klesá. “Česká republika se v HDP na obyvatele blíží k průměru EU, roli hraje také odchod Velké Británie z EU, unie si chce nechat více peněz na uprchlíky a tak dále,” vyjmenovává důvody vysychajících dotací Věra Kameníčková.

Očekávané budoucí snižování příjmů tak u obcí způsobuje navyšování finančních rezerv. Zatímco jejich dluh tak v roce 2017 klesl na nejnižší úroveň za posledních deset let, úspory rostly meziročně o více než desetinu.

Obce před volbami hospodaří zodpovědněji. Podívejte se, jak se snaží vaši zastupitelé
 Jak si která konkrétní česká obec stojí v otázce hospodaření se lze přesvědčit na portálu Informaceoobcich.cz, který obsahuje individuální profily všech českých obcí s informacemi například o tom, kolik peněz radnice v posledních letech ušetřila, jakou část výdajů vynaložila na rozvoj obce, zda tento územní celek aktuálně disponuje dostatkem financí i jaký je jeho rating. Pomocí speciální kalkulačky lze také zjistit odhadovanou výši příjmů obce pro rok 2018.