Obchod s cizinou vykázal v srpnu nejnižší přebytek 1,5 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Alan via Flickr

Obchod se zahraničím skončil v srpnu přebytkem 1,5 miliardy korun, což je letos nejslabší výsledek. Meziročně se ale přebytek o 400 milionů korun zvýšil, informoval o tom Český statistický úřad. Na výsledku se negativně podepsalo snížení obchodu s auty a telekomunikačním zařízením, zlepšil se ale obchod s minerálními palivy.

Za sníženou produkcí automobilového průmyslu stojí podle analytika ČSOB Petra Dufka letošní celozávodní dovolené a také o jeden den kratší pracovní měsíc.

„Výrazně slabší byla i tempa vývozu a dovozu, která sice zůstala kladná, ale po očištění o vliv meziročně slabší koruny lze hovořit o poklesu. Výsledky zahraničního obchodu stejně jako čísla za průmysl nepovažujeme za změnu trendu ani za nijak alarmující. Připisujeme je mimořádným vlivům, které brzy odezní,” uvedl Dufek. Vývoz se meziročně zvýšil o 2,3 procenta a dovoz o 2,1 procenta.

Dobrý start

Zahraniční obchod se podle Dufka od začátku roku vyvíjí velmi pozitivně a jeho přebytek soustavně narůstá, zejména díky vývozu osobních automobilů. „Jejich výrobci těží z oživení na evropském trhu na jedné straně a na druhé straně sklízení pozitivní efekty nedávaných inovací,” konstatoval analytik.

Dodal, že rizikem pro obchod a nakonec i pro průmysl, zůstávají slabší čísla z německé ekonomiky, kam směřuje největší díl tuzemské produkce, a nepochybně i dění na ruském trhu. Obchodování s Ruskem, které je od srpna omezené sankcemi, skončilo schodkem 3,3 miliardy korun, což je ve srovnání s loňským srpnem polovina.

ExportExport | Tradingeconomics.com

Čeští exportéři v srpnu do Ruska vyvezli zboží a služby za 7,4 miliardy korun, tedy o 414 milionů korun méně než loni a o 2,2 miliardy méně než v červenci.

Rusko pro Česko není zásadní trh

„Rusko balancující v důsledku nízkých cen komodit, slabé konkurenceschopnosti a nakonec i sankcí na hranici recese však není nijak dominantním trhem pro český export. Negativní dopady by tak naše ekonomika mohla pocítit teprve v případě výraznějšího otřesu například na tamním automobilovém trhu,“ zmínil Dufek.

V obchodu se státy Evropské unie se podařilo zvýšit přebytek na 37,1 miliardy korun, loni v srpnu to bylo o 2,7 miliardy méně.

ImportImport | Tradingeconomics.com

„Celkově považuji výsledky obchodu za varovné. Česká ekonomika utrpěla ve druhé polovině léta šrám a je otázkou, jak rychle se bude šrám hojit,“ konstatoval analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.