Obliba firem s nízkým kapitálem letí vzhůru, pomohla i úprava zákona o obchodních korporacích

ilustrační

ilustrační Zdroj: profimedia.cz

Stále více podnikatelů si zakládá společnosti s ručením omezeným s nízkým základním kapitálem. Za prvních šest měsíců 2017 této možnosti využilo 84 procent nově založených společností s ručením omezeným, zatímco ve srovnatelném období 2014 to bylo 64 procent firem.

Zakládání společnosti s ručením omezeným s minimálním základním kapitálem umožnil zákon o obchodních korporacích platný od roku 2014. Do konce roku 2013 byl minimální základní kapitál u společností s ručením omezeným stanoven na 200 tisíc korun, od té doby to je jedna koruna.

"Společnosti s ručením omezeným s nízkým kapitálem je čím dál oblíbenější alternativou k podnikání na živnostenský list. Navíc podnikání prostřednictvím společnosti s ručením omezeným, ve srovnání s podnikáním na živnostenský list, s sebou přináší vyšší prestiž a nižší rizika," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. V posledních letech se podle ní zakládání nových firem se zjednodušilo, zrychlilo a zlevnilo.

Do základního kapitálu nových společností s ručením omezeným v prvním pololetí 2017 podnikatelé investovali 6,4 miliardy korun, průměrný základní kapitál jedné firmy tak mírně přesahuje 230 tisíc korun. Nicméně více než 84 procent firem, které byly zaregistrovány v prvním pololetí letošního roku, má základní kapitál nižší než 200 tisíc korun.