Od hokejky přes čínské investice do čela kampaně ČSSD. Birke věří, že náskok ANO stáhne

Jan Birke

Jan Birke Zdroj: profimedia

Stříhání pásky se na výstavě současného čínského umění Praha – Peking zhostili (zleva) Xin Dong Cheng, hlavní kurátor výstavy, Yu Qingtai, Jeho Excelence velvyslanec Čínské lidové republikyJan Birke, prezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, Jiří Balvín, ministr kultury
Jan Birke zkritizoval ministerstvo dopravy.
Pracující rodiče budou mít větší přídavky na děti, plánuje ČSSD. Sobotka vysvětluje proč
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) promluvil o prioritách vlády do konce funkčního období
Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda Poslaneckého klubu strany Roman Sklenák (vpravo)
6
Fotogalerie

Je to nečekaný krok, při bližším pohledu se však jeví logicky. Místo státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy se stal volebním manažerem ČSSD pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny populární starosta Náchoda se zkušenostmi z byznysu Jan Birke.

Bývalý hokejista a spolupracovník exministra obrany Jaroslava Tvrdíka má v partaji mnohem silnější pozici než Prouza. Platí za schopného politika na celostátní i regionální úrovni. „Má zkušenosti z organizace dřívějších kampaní ČSSD. Je to úspěšný starosta okresního města a je velmi výrazně viditelný jako poslanec. Má potřebný drive i znalost prostředí v sociální demokracii,“ vypočítal Birkeho přednosti šéf strany, premiér Bohuslav Sobotka.

Birke má za sebou pestrou minulost. V letech 1988 až 1990 hrál profesionálně hokej za Spartak Nové Město nad Metují. Pak byl mimo jiné i manažerem americko-čínské společnosti zajišťující dodávky strategických surovin do Číny. Svými kontakty později pomohl Tvrdíkovi, který mu to nezapomněl. Jako předseda dozorčí rady Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce inkasoval Birke jen za předloňský rok 960 tisíc korun. Zdůrazňuje přitom, že nemá žádný důvod vystavovat ČSSD čínskému vlivu.

Birke má blízko i k dalším bývalým představitelům strany – letech 2005 až 2006 byl ředitelem kabinetu předsedy vlády Jiřího Paroubka, předtím u něj pracoval na ministerstvu pro místní rozvoj. Birke je na rozdíl od městského liberála Prouzy zastáncem tradiční sociálnědemokratické politiky. Právě své kmenové voliče chce Lidový dům přesvědčit, že hnutí ANO je všechno možné, jen ne levicová strana. Birke věří, že náskok, který formaci Andreje Babiše slibují průzkumy veřejného mínění, stáhne „Jsem vítězný typ. Udělám všechno pro to, abych úspěchy, které mám v Náchodě jako starosta, přenesl na celou Českou republiku,“ prohlásil.

Před čtyřmi lety zastával funkci volebního manažera ČSSD v parlamentních volbách současný ministr vnitra a první místopředseda strany Milan Chovanec. V loňských krajských a senátních volbách, v nichž strana neuspěla, se funkce ujal europoslanec Miroslav Poche.

Vše o ČSSD čtěte ZDE.