Od školky k promoci: ČVUT otevře základní školu, chystá gymnázium

Nová budova ČVUT, kde má sídlit i základní škola

Nová budova ČVUT, kde má sídlit i základní škola Zdroj: Utar, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

České vysoké učení technické v září otevře první univerzitní soukromou základní školu v Česku. Výuka ve škole se zaměří na technické a přírodovědné obory a naváže na mateřskou školku, kterou již univerzita provozuje. Během několika let by systém vzdělávání v režii ČVUT mělo doplnit gymnázium či lyceum.

„Důvodů, proč jsme se rozhodli otevřít základní školu, bylo několik. Tím prvním je logická návaznost pokračování vzdělávání dětí z naší Univerzitní mateřské školy Lvíčata při ČVUT,“ uvedla ředitelka školky Martina Hovorková, která povede i základní školu. „Dále bychom rádi podpořili přípravu budoucích potenciálních studentů ČVUT,“ dodala.

Podle Hovorkové si nyní žáci na druhém stupni základních škol často vybírají jednodušší cestu dalšího studia - humanitně zaměřené střední školy. To by měla základní škola ČVUT změnit. „Nejde jen o zvýšení prestiže přírodních a technických předmětů na ZŠ, ale i zvýšení motivace se těmto oborům později věnovat,“ míní.

Patnáct žáků, dva učitelé

Základní škola uvítá prvních patnáct žáků 1. září, zápis proběhne 13. března. Škola každý rok otevře další první třídu a tím se bude její kapacita postupně navyšovat.

„Malý počet žáků zajistí individuální přístup v rámci jejich výuky a dovolí zvolit specifické tempo pro každého žáka. Vyučovat budou dva učitelé,“ uvádí ČVUT s tím, že žáci budou mít k dispozici univerzitní zázemí.

Zatím v univerzitním

Škola bude zatím sídlit v Nové budově ČVUT v pražských Dejvicích. Časem se přestěhuje do nových prostor, v nichž by mělo vzniknout i gymnázium či lyceum s přírodovědným a technickým zaměřením. „Návazný stupeň vzdělávaní plánujeme otevřít v následujících letech,“ uvedla bez dalších podrobností Hovorková.

ČVUT si za studium na své základní škole účtuje 4500 měsíčně, za školní družinu žáci zaplatí 700 korun měsíčně. Část nákladů na provoz školy pokryje i dotace ministerstva školství.