Odbory chystají happening, na Palackého náměstí budou hrát divadlo

Zdroj: CTK

Formou divadla chtějí zítra odboráři protestovat proti zdravotnické reformě. Nepůjde však o masovou demonstraci, ale o komorní happening, během kterého chtějí lidem pomocí divadelních etud ukázat, jak bude zdravotnictví vypadat po zavedení reforem. Po hodinovém představení se odboráři vydají k poslanecké sněmovně, která v tu dobu bude reformu projednávat.

Happening podle odborářů začít v 12:05, tedy „pět minut po dvanácté“. Touto netradiční hodinou chtějí symbolizovat to, jak by mohlo zdravotnictví po reformě vypadat. „Zábavnou formou se vydáme do budoucnosti našeho zdravotnictví. Použijeme náměty ze stomatologické ordinace či operačního sálu a na nich například ukážeme chystanou podobu péče po přijetí zákona o standardu a nadstandardu,“ řekla E15 předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Po zhruba hodinu a půl trvajícím happeningu vyjdou z Palackého náměstí odboráři na pochod Prahou. Ten by měl mít podle Žitníkové podobnou trasu jako červnová demonstrace. Průvod tedy půjde okolo Tančícího domu přes Jiráskův most, až na Malostranské náměstí. Demonstranti se tak chtějí symbolicky přiblížit k poslanecké sněmovně, kde se bude tou dobou zdravotnická reforma projednávat, a kde má také velkou naději na úspěch díky koaliční převaze.

Centrem Prahy 16. června procházeli účastníci demonstrace, která doprovodila celodenní stávku v dopravě.Centrem Prahy 16. června procházeli účastníci demonstrace, která doprovodila celodenní stávku v dopravě.|CTKTakto to vypadalo na pochodu Prahou 16. června

Odbory vládní kroky dlouhodobě kritizují, největším trnem v oku je pro ně ale zdravotní reforma. Podle nich by zhoršily život většiny lidí v zemi. „Obáváme se změny spektra poskytované péče v ČR, a že to co bylo normální a běžné se do budoucna stane nadstandardem. Pacienti nebudou mít zajištěný tak široký rozsah péče jako je dnes,“ řekla Žitníková a dodala, že aby takový rozsah zajištěný měli, budou si na něj muset dost výrazně připlatit.

Krása: Zvýšení poplatku na sto korun může zničit celé rodiny

Na zdravotní reformě vidí chyby nejen odboráři, ale i Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Ta upozorňuje na to, že zvýšení poplatku za den v nemocnici z 60 na 100 korun bude mnohdy mít katastrofální dopad nejen na postižené pacienty, ale i na jejich rodiny, protože u poplatků není žádné časové omezení. „Pacient, který bude hospitalizovaný třeba celý rok tak bude muset nemocnici ze své podpory v nemoci zaplatit 36 tisíc korun. Pokud bude tento pacient například živitel rodiny, může mít tento fakt na rodinu destruktivní vliv“, řekl předseda NRZP Václav Krása.

Odboráři 16. června projížděli Prahou s alegiorickými "vozy"

Odboráři 16. června projížděli prahou s alegiorickými "vozy"Odboráři 16. června projížděli prahou s alegiorickými "vozy"|CTK

Ke Krásovi se s kritikou zdravotní reformy připojil i předseda svazu pacientů Luboš Olejár, podle kterého mnohé rodiny nebudou mít na to k nájemnému zaplatit ještě tři tisíce korun měsíčně za hospitalizaci. Problém vidí Olejár i v tom, že pokud pacient pobírá jakýkoliv důchod nebo podporu v nemoci, nemá již nárok na žádné jiné dávky, jelikož není v hmotné nouzi a vláda prý zatím žádné změny v tomto ohledu nechystá.

Odbory poukazují i na to, že u plánovaných změn chybí širší shoda s opozicí a odborníky, a že koalice spoléhá jen na svou sílu ve sněmovně. Pokud tedy i přes odpor veřejnosti sněmovna reformy posvětí, budou odbory podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila pokračovat v nátlakových akcích a spoléhat na sílu opozice v Senátu. Podobu a četnost dalších případných protestů ale odmítl upřesnit. Podle jeho dřívějších vyjádření by ale odboráři mohli přistoupit i ke generální stávce.

Protestní akce plánuje i Asociace samostatných odborů (ASO ČR), druhá nejsilnější odborová centrála v zemi. Měly by však být až po prázdninách. „My počítáme, že se v září bude v tripartitě projednávat rozpočet,“ řekl předseda asociace Bohumír Dufek. Pokud podle něj bude návrh rozpočtu pro lidi nevýhodný, spustí ASO ČR protestní akce. Jejich forma však zatím není určena. Záviset podle Dufka bude i na účasti na úterní akci.