Odcházení skončilo ve Strašnicích

Dagmar Havlová s dcerou Ninou (vpravo) na smutečním obřadu ve strašnickém krematoriu

Dagmar Havlová s dcerou Ninou (vpravo) na smutečním obřadu ve strašnickém krematoriu Zdroj: ctk

"Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Zapněte si mobilní telefony" – tato slova Václava Havla, známá ze závěru jeho filmu Odcházení, uzavřela i soukromý smuteční obřad ve strašnickém krematoriu. Záznam dramatikova hlasu tak všem připomněl, že Havel nikdy nepostrádal humor a nadhled, a všechny povzbudil v jejich smutku. O to se ostatně Havel snažil po celý svůj život.

Na úvod obřadu zazněl jeden ze symbolů sametové revoluce – píseň Modlitba pro Martu. Havlova manželka Dagmar položila k rakvi kytici. V první řadě byli členové rodiny – dcera jeho manželky Nina či Havlův bratr Ivan.

Herečka Táňa Fischerová přednesla první projev, další měl herec Jiří Bartoška. O hudební rámec smutečního obřadu se postaral muzikant Michael Kocáb, který spolu s Havlovou manželkou Dagmar vybral písně, jež měl prezident rád. V sále tak zazněly tóny slavné protiválečné písně Johna Lennona Imagine, hitu amerického rockera Lou Reeda Perfect Day či undergroundový kus Magické noci od Plastic People Of The Universe. Ze záznamu zazněla píseň Když jsem já šel tou Putimskou branou, kterou v noci před obřadem nazpívala bývalá první dáma Havlová.

Na úplný konec obřadu se hrála československá hymna. Lidé se spontánně dali do zpěvu, někteří na jejím konci tleskali. Poté se zatáhla opona a ze záznamu zazněl Havlův citát: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Zapněte si mobilní telefony“. Věta, kterou slavný literát a dramatik pronesl na konci svého filmového debutu Odcházení, připomněla jeho originální smysl pro humor.

Mezi smutečními hosty byli například herečky Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková, herec Martin Stropnický s manželkou Veronikou Žilkovou, herci Tomáš Töpfer, Jiří Lábus a Kaiser, Bartoška, chirurg Pavel Pafko či zpěvák Jiří Macháček. Obřad byl původně míněn jako soukromé rozloučení, před jeho začátkem ale ochranka otevřela velkou bránu a dovnitř vpustila veřejnost.