Odposlechy v kauze Rath: Pancová se s Pilátem domlouvala na utajení zakázky

David Rath (vpravo) s dalšími obžalovanými ve věci údajné korupce. Na snímku vlevo jsou obžalovaní Petr Kott a Kateřina Pancová.

David Rath (vpravo) s dalšími obžalovanými ve věci údajné korupce. Na snímku vlevo jsou obžalovaní Petr Kott a Kateřina Pancová. Zdroj: CTK

Krajský soud v Praze znovu přehrává záznamy odposlechů související s kauzou Davida Ratha a dalších deseti lidí. Soud přehrával například nahrávku z 23. února loňského roku. Obžalovaná Kateřina Pancová na ní ve své kanceláři mluví se šéfem stavební firmy Metrostav Pavlem Pilátem.

Pancová na nahrávce mluví o opravě části pavilonu kladenské nemocnice. Piláta prosí, aby o zakázce nikde nemluvil, protože se musí udržet v tajnosti. Právě na základě odposlechu Pancové a Piláta byli někteří manažeři firmy později obviněni. Vedle Piláta i jeho obchodní náměstek Jiří Anděl. Detektivové je kromě jiného podezírají, že přijali úplatek a sami korumpovali.

Záznamy z odposlechů jsou podle státního zástupce klíčovým důkazem. Obžalovaní s tím ale nesouhlasí, mimo jiné tvrdí, že jsou nesrozumitelné a vytržené z kontextu. Rath České televizi řekl, že je přesvědčen o tom, že policie má nahrávky i z jeho hejtmanské kanceláře, ale dnes je účelově nechce přehrávat.

Odposlechy až do února 2014

Žalobce Rath kritizoval za to, že v jeho kauze jsou odposlechy, které prý nesouvisí s trestním řízením. Týkají se dovolené jedné z obžalovaných. Soud bude pouštět odposlechy nejméně do února příštího roku, dohromady mají přes 120 hodin. Podle státního zástupce pak lze očekávat další stání, protože advokáti chtějí předvolat svědky. Kauza se projednává od počátku srpna.

Jirát viní skupinu 11 lidí z upravování stavebních a zdravotnických zakázek ve Středočeském kraji. Tendry podle něj vyhrávaly předem domluvené firmy. Rathovi hrozí nejvyšší trest - až 12 let vězení.