ODS a ČSSD si připravují munici pro krajské volby

Bohuslav Sobotka, Petr Nečas

Bohuslav Sobotka, Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Sociální demokraté nechtějí dopustit, aby aféra jejich bývalého hejtmana Davida Ratha překryla ekonomické problémy státu. Cílem ODS ve volbách bude zastavit opakovaně hrozící nástup koalic sociálních demokratů a komunistů v krajích. Obě velké strany si na svých konferencích připravovaly munici pro letošní krajské volby.

Podle ODS sociálně-demokratičtí hejtmani zadlužují kraje

„Kraje se v letech 2008 až 2011 zadlužovaly rychleji než vláda. Podíl dluhu krajů na HDP vzrostl o 54 procent, čímž předběhl dynamiku růstu dluhu ústředních vládních institucí. Přitom jen v loňském roce stoupl dluh krajů o téměř 17 procent,“ řekl dnes předseda ODS a premiér Petr Nečas na ideové konferenci strany v Ostravě.

Nečas rovněž kritizoval čerpání peněz z evropských dotací. Problém vidí zejména v podle něj komplikovaném a neefektivním systému 24 operačních programů. „Musíme se poučit z chyb a nalézt mnohem jednodušší a transparentnější model evropských programů, a to včetně programů na regionální úrovni,“ prohlásil předseda ODS.

Místopředseda strany Pavel Drobil uvedl, že ODS má v podzimních krajských volbách velkou šanci uspět, protože voliči budou mít poprvé možnost srovnávat. „Voliči vidí, že se jejich kraje významně zadlužily oproti době, kdy je spravovala ODS,“ uvedl Drobil.

ČSSD chce z afér politiků vyvozovat osobní zodpovědnost

ČSSD nesmí v korupčních aférách kličkovat a musí z nich rychle vyvozovat osobní odpovědnost. V úvodním projevu na dnešní programové konferenci ČSSD v Hradci Králové to řekl předseda strany Bohuslav Sobotka. ČSSD podle něj nesmí dopustit, aby aféra jejího bývalého hejtmana Davida Ratha překryla ekonomické problémy státu. Země podle opozičního lídra potřebuje nastartovat hospodářský růst, nikoliv chaotické vládní škrty.

Sociální demokraté podle něj voličům nabídnou kombinaci sociálního státu s podporou hospodářského růstu. Právě v nastartování české ekonomiky podle něj vláda Petra Nečase (ODS) v porovnání se sousedními zeměmi naprosto selhává. „Za pouhých pět měsíců už vláda vytvořila deficit ve výši 75 procent celoročního plánu,“ uvedl Sobotka.

Sociální demokraté budou na konferenci ladit svůj program před nadcházejícími krajskými volbami. Pokud se jim ve volbách podaří vládní strany dostatečně oslabit, pak budou usilovat o předčasné volby na jaře příštího roku.