ODS chce zákon, který znemožný odsouzeným poslancům pobírat plat

Roman Pekárek u Vrchního soudu v Praze, který se 18. prosince zabýval jeho případem. Sněmovna Pekárka vydala 4. prosince k trestnímu stíhání.

Roman Pekárek u Vrchního soudu v Praze, který se 18. prosince zabýval jeho případem. Sněmovna Pekárka vydala 4. prosince k trestnímu stíhání. Zdroj: ctk

Poslanec Roman Pekárek, který byl pravomocně odsouzen za korupci, se zatím nevzdá svého mandátu. Proti rozhodnutí soudu chce využít "všechny právní prostředky" a počká, jak jeho dovolání dopadne. ODS navrhne zákon, který znemožní pravomocně odsouzeným poslancům a senátorům pobírat plat po dobu výkonu trestu odnětí svobody.

ODS znovu vyzvala poslance Romana Pekárka k odchodu ze Sněmovny. Pekárek, který byl odsouzen za korupci, oznámil, že se mandátu zatím vzdát nechce.

Nejsilnější vládní strana na začátku příštího roku předloží návrh zákona, který znemožní pravomocně odsouzeným poslancům a senátorům pobírat plat po dobu výkonu trestu odnětí svobody. Na tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu ODS to řekl jeho předseda Marek Benda.

Občanští demokraté Pekárka vyzvali, aby se vzdal mandátu, protože pokládají za nemožné, aby pravomocně odsouzený člověk vykonával činnost poslance,“ řekl Benda. ODS podle něj nemá možnost, jak Pekárka donutit k tomu, aby se mandátu poslance vzdal. Může na odsouzeného poslance pouze apelovat.

Pekárek byl odsouzen k pětiletému vězení za to, že si jako místostarosta Kolína podle soudu řekl o milionový úplatek. Poslanec, který pozastavil své členství v ODS, vinu odmítá. Vedení strany ho požádalo, aby svůj odchod ze Sněmovny zvážil,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Určitě využiji všechny právní prostředky, ale nejsem odborník, poradím se s právníky,“ odpověděl Pekárek na otázku serveru Ihned.cz, jestli podá dovolání k Nejvyššímu správnímu soudu. Poslanec chce podle svých slov vyčkat na výsledek dovolání, až poté zváží další kroky. „Stále více věc vnímám, jako že jsem měl být odsouzen za každou cenu. Stal jsem se obětí soudního systému,“ uvedl.

Pekárek si jako místostarosta Kolína podle soudu řekl v roce 2009 o milionový úplatek za prodej městských pozemků za nižší cenu, než s jakou počítal rozpočet. On sám vinu odmítá.