ODS podá ústavní stížnost proti obvinění Nečase

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Občanští demokraté podají ústavní stížnost proti obvinění expremiéra a bývalého předsedy strany Petra Nečase. Pod stížnost se podepsalo 27 zákonodárců z klubů ODS a TOP 09. Nečas je obviněn z podplacení trojice bývalých poslanců, jakoukoliv korupci popírá.

Občanští demokraté se už dříve Nečase zastali. Tvrdili, že jeho obvinění je pokusem o kriminalizaci politiky. Kritizovali také to, že se kauzou zabývá olomoucké státní zastupitelství, když záležitost věcně náleží do Prahy.

Další vyšetřování na Moravě umožnila vyhláška, kterou vládě předložila ministryně spravedlnosti úřednického kabinetu Marie Benešová (ČSSD). ODS už dříve oznámila, že bude proto tlačit na ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), aby vyhlášku zrušila. Pokud tak neučiní, ODS už dříve oznámila, že podá ústavní stížnost na její zrušení. Ministryně spravedlnosti Válková řekla, že kvůli vyhlášce se na ni zatím nikdo neobrátil. K případnému zrušení vyhlášky se v tuto chvíli staví zdrženlivě, domnívá se, že její předchůdkyně měla důvody k jejímu vydání. S těmito důvody se teď Válková seznamuje. Poslanec Marek Benda (ODS) potvrdil, že ústavní stížnost občanských demokratů souvisí s trestním stíháním Nečase a možností olomouckého státního zastupitelství ponechat si věc ve své kompetenci. „Považujeme za důležité, aby se Ústavní soud vyjádřil k otázce zákonného soudce v přípravném řízení. Jde o to, aby ústavní soud zaujal nějaké stanovisko k tomu, že zásada zákonného soudce - každý z nás má svého zákonného soudce podle místa bydliště - je obcházena tím, že kroky v přípravném řízení činí státní zastupitelství na druhém konci republiky,“ řekl Benda. Podle něj se jedná o systémový problém.

Kauza údajného podplacení exposlanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS.

V případu je obviněn Nečas, bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

Petr Nečas: Pospíšil měl letět dříve

David Klimeš: Jděte po Rittigovi. Ne po Nečasovi