Odsouzený nováček Pekárek: Mandátu se nevzdám

Roman Pekárek (ČTK)

Roman Pekárek (ČTK) Zdroj: CTK

Nový poslanec ODS Roman Pekárek, kterého soud nepravomocně odsoudil na šest let do vězení pro podezření z korupce, se nechystá vzdát mandátu poslance ani po výzvách stranických kolegů. Rozhodnutí soudu zpochybnil a chce se proti němu bránit. Odchod ze Sněmovny neslíbil ani v případě, že soud jeho vinu potvrdí. Chce prý být loajálním členem klubu ODS. Předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg ale doufá, že poslanec sám ze Sněmovny odejde.

„Ne právě proto, že jsem odsouzen nepravomocně, právě proto, že jsem se odvolal a právě proto, že ten první proces je za velmi zvláštních okolností, velmi zvláštní důkazní situace,“ odpověděl Pekárek na dotaz, zda odsouzení za korupci nepovažuje za překážku pro výkon funkce poslance.

„Já jsem vlastně k té imunitě přišel tím způsobem, že jsem ve středuvečer dozvěděl, že mám nahradit své kolegy. Já jsem o tom nijak nepřemýšlel, je fakt, že nějaká imunita vzniká, jaký má vztah ke mně, přesně nevím. Není to ale to, čím bych se zabýval, nebo na co bych se spoléhal,“ řekl Pekárek. Žádný přímý nátlak od kolegů, aby do Sněmovny nenastoupil, prý nezaznamenal. „A já bych ani nenechal na sebe tlačit,“ dodal.

Schwarzenberg ale přesto doufá, že Pekárek sám rozpozná, že svou stranu dostává do obtížné situace, a vyvodí z toho náležité konsekvence, tedy odejde. Dnes Schwarzenberga neuráží, že tento poslanec bude hlasovat a rozhodovat o osudu vlády, byť z toho prý nemá radost. „Kdyby tady ale zůstal, tak by to byla pro nás veliká potíž,“ poznamenal lídr TOP 09. „Neberte to tak vážně, ale když se podívám, kolik po České republice pobíhá zlodějů a jiných, tak snad by tady měli své zastoupení mít taky,“ dodal se smíchem.

To, že se Pekárek stal poslancem, asi jeho trestní kauzu zkomplikuje. Experti na ústavní právo Václav Pavlíček a Jan Kysela soudí, že by orgány činné v trestním řízení měly požádat Sněmovnu, aby zbavila Pekárka imunity, aby mohlo řízení pokračovat.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová jmenovala 7. listopadu poslancem bývalého místostarostu Kolína Romana Pekárka.Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová jmenovala 7. listopadu poslancem bývalého místostarostu Kolína Romana Pekárka.Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová jmenovala 7. listopadu poslancem bývalého místostarostu Kolína Romana Pekárka (foto ČTK)

Pro občanské demokraty není podle předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury situace jednoduchá. „My se ho budeme snažit přesvědčit, aby na poslanecký mandát rezignoval,“ uvedl po ranním jednání poslanecké frakce Stanjura.

Tři nespokojenci z řad ODS složili mandát jedním ze způsobů, který jim umožňuje jednací řád, a to prohlášením před plénem Sněmovny. Tímto krokem odblokovali situaci kolem vládního daňového balíčku, aby mohl být schválen. Kabinet premiéra a předsedy ODS Petra Nečase s ním spojil důvěru.