Odvolání řeckého velvyslance je podle Sobotky zbytečné gesto

Sobotka v Pekingu

Sobotka v Pekingu Zdroj: ctk

Odvolání řeckého velvyslance kvůli výrokům českého prezidenta Miloše Zemana je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zbytečné gesto. Zeman nedávno mluvil o tom, že Česko může vstoupit do eurozóny, až se vyřeší účast Řecka v uskupení. Výroky prezidenta ale Sobotka zkritizoval, protože podle premiéra není vhodné kopat do Řecka a doporučovat, kdo má být v eurozóně, když v ní samo Česko není.

Řecko povolalo svého velvyslance v Česku kvůli Zemanovým výrokům na adresu země ke konzultacím do Atén, sdělilo řecké velvyslanectví. Podle českého premiéra na to má Řecko právo, ale uvnitř Evropské unie nejsou takováto gesta nutná. „Na to, jak máme k sobě blízko v rámci Evropské unie, je takovéto gesto trošku zbytečné. Spíš bych se domníval, že v takovéto situaci přijde řecký premiér a sdělí své výhrady,“ řekl Sobotka. Teď se podle něj musí situací zabývat ministři zahraničí obou zemí.

Kriticky se Sobotka vyjádřil k Zemanovým výrokům. „Nejsem pro to, abychom kopali do evropského otloukánka číslo jedna. Řecko bylo v Evropě oblíbený otloukánek v době finanční krize, teď je oblíbený otloukánek v době migrační krize. Neznamená to, že by si Řecko úplně všechno vždycky perfektně plnilo. Jenom chci poznamenat, že to nebylo Řecko, které způsobilo finanční krizi, že to byla chamtivost na finančních trzích. A nebylo to Řecko, které vyvolalo válku v Sýrii,“ uvedl.

Také by se Česko mělo vyhnout radám, kdo má, nebo nemá být v eurozóně, když samo v uskupení není. „Až do eurozóny vstoupíme, pak můžeme ostatním členům eurozóny říkat jasně z očí do očí své názory,“ míní. V debatě s Řeckem je však podle premiéra třeba jasně pojmenovávat řecké chyby, například v souvislosti s ostrahou vnější schengenské hranice v migrační krizi.