Okamura: Nevidím důvod, proč Babiše s Faltýnkem nevydávat

Zdroj: Michael Tomeš

Tomio Okamura
Čapí hnízdo: čtěte, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací
3
Fotogalerie

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura nevidí důvod pro to, aby poslanci SPD hlasovali proti vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Členové mandátového a imunitního výboru za SPD podle něj už nahlédli do policejního spisu k případu Čapí hnízdo, kvůli kterému chce policie představitele ANO stíhat. Připravují zprávu pro ostatní členy klubu, podle Okamury však ve spisu nenalezli nějaké alarmující či nové informace.

Okamura reagoval na dnešní informace o tom, že policie nevyhověla žádosti mandátového výboru, aby jeho členové mohli nahlížet do spisu k Čapímu hnízdu přímo ve Sněmovně. "Naši poslanci už do spisu nahlédli, my už se tam dostavili, nemáme důvod čekat na to, až to někdo přinese do Sněmovny," uvedl Okamura.

SPD ve výboru reprezentují Radek Rozvoral a Miloslav Rozner. Na dnešním jednání poslaneckého klubu se podle Okamury nakonec na téma vydání Babiše a Faltýnka nedostalo kvůli řadě jiných bodů.

"Ale nedostal jsem od našich dvou poslanců žádné nové informace, takže v tuto chvíli nevidím žádnou změnu v našem stanovisku. My jsme hlasovali pro vydání, nevidím důvod hlasovat jinak," řekl. Sněmovna poslance vydala v minulém volebním období, protože ve volbách nabyli imunitu, musí rozhodovat znovu.

Výbor má za úkol doporučit plénu Sněmovny, zda by mělo poslance vydat, nebo ne. Policie obvinila vedle Babiše a Faltýnka kvůli padesátimilionové dotaci na farmu Čapí hnízdo dalších devět lidí včetně manželky premiéra Moniky Babišové. Babiš je podezřelý z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU. Faltýnka policie podezírá z dotačního podvodu. Oba podezření odmítají a hovoří o politické motivaci stíhání.

Připomeňte si kauzu Čapí hnízdo:

Video placeholde
Čapí hnízdo: čtěte, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací • Nguyen Thuong Ly, František Kára