ONLINE: ČSSD, KSČM a TOP 09 odvolaly primátora. Prahu povede Hudeček

Odvolaný primátor Svoboda

Odvolaný primátor Svoboda Zdroj: ctk

Pražská ODS po 22 letech vládnutí Praze odchází do opozice. V radě skončili všichni členové za ODS. Pražské zastupitelstvo nejprve v tajném hlasování odvolalo primátora Bohuslava Svobodu (ODS), náměstka primátora a radního pro dopravu Josefa Noska (ODS) a radní pro majetek Aleksandru Udženiju (ODS).
Výkonem funkce primátora bude do jmenování nového primátora pověřen dosavadní první náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09), rozhodli zastupitelé. V radě zůstává šest členů za TOP 09.
Jednáním vyvrcholila dlouhodobá krize uvnitř koalice TOP 09 a ODS. TOP 09 v pondělí vypověděla koaliční smlouvu s ODS.
ODS se hlasování neúčastnila, už před ním odešla ze zasedacího sálu. TOP 09 chce o koaliční spolupráci vyjednávat s ČSSD.
Zastupitelé zároveň zrušili všechny výbory zastupitelstva. Výjimkou jsou výbory finanční, kontrolní a výbor pro výchovu a vzdělání, které musí být podle jednacího řádu zastupitelstva vždy zřízeny. Návrh na zrušení výborů předložili zastupitelé ČSSD. Svůj krok zdůvodnili tím, že by po odvolání občanských demokratů neměly výbory svého radního.
5
Fotogalerie
TOP 09, ČSSD a komunisté odvolali pražského primátora Bohuslava Svobodu. ODS totiž neustoupila nátlaku svého bývalého koaličního partnera TOP 09 a její návrhy na personální zemětřesení a posílení vlivu nepřijala. Primátor Svoboda považuje postup TOP 09 za zradu a bezprecedentní porušení pravidel. Svobodu dočasně na postu nahradí první náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09).

„Preference nám začínají stoupat, Kalousek proto nařídil útok, chce zničit ODS,“ řekl ještě před hlasováním primátor Svoboda. „Pokud vím, tak v ODS platí, že za každým křovím je Kalousek. Naposledy jsem hodně pršel a způsobil jsem povodně,“ reagoval Kalousek na názor, že pražská TOP 09 jedná podle jeho pokynů.

Spolupráci s občanskými demokraty na vládní úrovni podle něj vývoj v Praze nepoznamená. „Pokládám obě strany za demokratické,“ dodal. ODS se podle něho o komunálních a krajských koalicích rozhodovala autonomně nejen na svých vládních koaličních partnerech, ale „i na svém předsedovi“.

Sledujeme ONLINE:

17:51 • ČSSD by podle Sobotky i Haška neměla vstupovat do pražské rady

Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky by jeho strana neměla vstupovat do pražské rady. Myslí si to i místopředseda sociální demokracie Michal Hašek, podle něhož by spojení ČSSD a TOP 09 v Praze bylo jako spojení ohně a vody. Oba to uvedli poté, co zastupitelé v metropoli odvolali primátora Bohuslava Svobodu (ODS) z funkce a občanští demokraté odešli do opozice. KSČM požaduje nové volby.

„Osobně se domnívám, že pokud jde o Prahu, ČSSD by neměla do pražské rady vstupovat,“ uvedlSobotka. Změna na magistrátu je podle něj součástí souboje mezi ODS a TOP 09. „Nemůže to nic změnit na protichůdných programech ČSSD a TOP 09. Nejde tedy o žádné celostátní námluvy,“ uvedl s tím, že o ně jeho strana nemá „naprosto žádný zájem“.

Podle Haška není dobré, když o záležitostech v regionech rozhoduje centrální vedení strany, přesto však dnes doporučil pražským sociálním demokratům, aby se nestali součástí vládní koalice. „Spojit v tuto chvíli ČSSD a TOP 09 na úrovni Prahy je něco jako pokusit se spojit oheň a vodu. Výsledkem takového spojení by bylo pouze zasyčení a otázka je, kdo by zmizel jako pára nad hrncem,“ řekl Hašek v Českých Budějovicích, kde zasedala Asociace krajů ČR, jíž předsedá.

17:11 • Pražští zastupitelé Vinš a Zoufalík rezignovali na členství v ODS

Pražští zastupitelé Ivan Vinš a Bohumil Zoufalík rezignovali na členství v ODS. Uvedli to v zaslaném prohlášení. Strana je chtěla vyloučit za to, že se účastnili dnešního hlasování o odvolání pražského primátora Bohuslava Svobody a radních za ODS. Vyloučení zastupitelů navrhla regionální rada pražské ODS, následně o tom měla jednat výkonná rada, která dnes zasedá v Táboře.

„Dnes jsme jako jediní členové ODS hlasovali pro odvolání radních za TOP 09. Ostatním zastupitelům za ODS to regionální rada po nátlaku Petra Nečase a Bohuslava Svobody zakázala a díky tomu nyní topka vede magistrát,“ uvedli zastupitelé v prohlášení. Kdyby podle nich hlasovali všichni zastupitelé za ODS, byli by odvoláni i radní za TOP 09, kteří ale po dnešním zastupitelstvu v radě města zůstali.

Regionální rada ODS zasedala už ve středu vpodvečer a zavázala své členy, aby v případě hlasování o odvolání rady odešli ze zastupitelského sálu a hlasování se nezúčastnili. Zoufalík s Vinšem se ale instrukcemi neřídili. Zoufalík ČTK řekl, že o tom nevěděl. „Odmítl jsem se zúčastnit politického handlu, kdy (premiér Petr) Nečas a (bývalý primátor Bohuslav) Svoboda vyměnili Prahu za dovládnutí současné vlády,“ uvedl v SMS zprávě. „Je to další důkaz hlubokého rozpadu pražské ODS,“ doplnil.

Místostarosta Prahy 10 Zoufalík a zastupitel Prahy 10 Ivan Vinš nahradili v pražském zastupitelstvu poslance Borise Šťastného a starostu Prahy 10 Milana Richtera, kteří na posledním zasedání rezignovali. Desátá městská část se trvale řadí mezi oponenty předsedy pražské ODS a dnes odvolaného primátora Bohuslava Svobody. Svoboda ještě před zasedáním regionální rady na dotaz novinářů řekl, že ještě odpoledne odjede na výkonnou radu.

16:00 • Magistrátní krize si všímají i sázkové kanceláře

Z aktuálních kursů Fortuny vyplývá, že v příští Radě hlavního města Prahy zasednou zástupci TOP 09 spolu s ČSSD (1,55:1), primátorem pak bude nejspíše zvolen předseda finančního výboru Jan Vávra (2:1).
„Na pražském magistrátu je to v posledním volebním období jedna velká divočina a jediná strana, která zatím do vlády nezasáhla, jsou komunisté. Těm to nevyjde ani tentokrát, TOP 09 ale nebude chtít spoléhat na tichou podporu a na rozdělení křesel se s ČSSD domluví,“ říká Ondřej Vích, hlavní bookmaker Fortuny.

15:27• Hudeček: Je mi úplně jedno, co dělá Miroslav Kalousek

Tomáš Hudeček vyvrací, že za rozpadem pražské koalice je Miroslav Kalousek: „Je mi zcela jedno, co si myslí a co vymýšlí Mirek Kalousek. My jsme zvolení jako suveréní zastupitelé za TOP 09 a tak se budeme chovat.“ Hudeček jako možného kandidáta na primátora označil například Zdeňka Tůmu. Sám Hudeček o funkci podle svých slov zatím nepřemýšlí.

Tomáš HudečekTomáš Hudeček|E15 Michael TomesNáměstek Hudeček vliv Miroslava Kalouska na převrta v Praze odmítá

15:00• TOP 09: Nechceme dopustit zdražení, musíme zatáhnout za ruční brzdu

Tomáš Hudeček vysvětluje důvody, které vedly k pádu koalice. „Problémy v oblasti financí, majetku a dopravy již byly obrovské. Museli jsme zatáhnout za záchranou brzdu. Jinak by Praha musela zvýšit poplatky a rozprodat majetek,“ řekl Hudeček na tiskové konferenci. Koalice již podle Hudečka jela na mrtvém koni.

14:42 • ČSSD: Pravice na pražském magistrátu neunesla odpovědnost

Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky nejsou pravicové strany na pražském magistrátu schopné unést odpovědnost. Sobotka tak okomentoval odvolání primátora Bohuslava Svobodu (ODS) z funkce. ČSSD by podle svého předsedy nyní měla postupovat v „zájmu občanů“.

12:40 • Nezodpovědnost, nevychovanost, neslušnost

Situaci v Praze glosuje na facebooku ministr životního prostředí Tomáš Chalupa: „ODS pozvala TOP09 do koalice a ta se osvědčila tímto podrazem. Svým jednáním pražští topkaři ukazují nezodpovědnost, nevychovanost a neslušnost sebe i své strany. Na změnu doplatí bohužel pražané. Teď by měla veřejnost hodně koukat pod prsty panu Hudečkovi. Věřme, že už v pohybu po městě nepotřebuje kompas.“

Tomáš ChalupaTomáš Chalupa|ctk

11:35 • TOP 09 se chce dnes večer sejít se zástupci pražské ČSSD

Zástupci TOP 09, která má většinu v zastupitelstvu, se chystají jednat o budoucím vývoji ve vedení hlavního města s ČSSD. Dnes večer by se měli setkat šéfové zastupitelských klubů Jiří Vávra (TOP 09) a Miroslav Poche (ČSSD). Koalici zatím domluvenu nemají.

11:20 • Zastupitelstvo přerušuje jednání do 6. června

11:17 • Pražská ODS po 22 letech končí ve vedení Prahy

Pražská ODS po 22 letech vládnutí Praze odchází do opozice. V radě skončili všichni členové za ODS. Výkonem funkce primátora bude do jmenování nového primátora pověřen dosavadní první náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09), rozhodli zastupitelé. TOP 09 chce o koaliční spolupráci vyjednávat s ČSSD.

Přehled pražských primátorů od roku 1990

Únor až listopad 1990:
Jaroslav Kořán (za Občanské fórum - OF)
1990 až 1994:
Jaroslav Kořán (do září 1991)
Milan Kondr (ODS; září 1991 - květen 1993)
Jan Koukal (ODS; od května 1993)
1994 až 1998:
Jan Koukal (ODS)
1998 až 2002:
Jan Kasl (ODS; do května 2002)
Igor Němec (ODS; červenec - listopad 2002)
2002 až 2006:
Pavel Bém (ODS)
2006 až 2010:
Pavel Bém (ODS)
Od roku 2010:
Bohuslav Svoboda (ODS; od listopadu 2010 do května 2013)

Zdroj: ČTK

11:10 • Bohuslav Svoboda poděkoval zaměstnancům magistrátu

Odcházející primátor Svoboda poděkoval zaměstnancům pražského magistrátu. „Jde o špičkové odborníky, před kterými se hluboce skláním. Říkám to proto, že magistrát musí fungovat a tito lidé předřazují práci svým osobním zájmům. To se ale netýká řady lidí v tomto sále,“ uvedl Svoboda. Přítomní ho za to odměnili bouřlivým potleskem.

10:55 • Osud primátora byl zpečetěn

Náměstek primátora Tomáš Hudeček svolává zpátky zastupitele k oznámení výsledků voleb. Předseda volební komise s nimi přítomné seznamuje. Hlasovací lístky si vyzvedlo 44 zastupitelů z řad TOP 09, ČSSD a KSČM. ODS se zdržela hlasování. Zastupitelé odevzdali 42 platných lístků a dva neplatné.

Pro odvolání Bohuslava Svobody hlasovalo 41 zastupitelů, jeden byl proti. Náměstek Tomáš Hudeček získal 20 hlasů pro odvolání a 22 proti, náměstek primátora Pavel Richter 19 pro a 23 proti, radní Josef Nosek 39 pro a 3 proti, náměstek primátora Ivan Kabický 19 hlasů pro a 23 proti (na svou funkci však záhy rezignoval), radní Helena Chudomelová 19 pro a 23 proti, radní Eva Vorlíčková 19 pro a 23 proti, radní Lukáš Manhart 19 pro a 23 proti, radní Aleksandra Udženija 42 pro a žádný hlas proti, radní Václav Novotný 19 pro a 23 proti, radní Radek Lohynský 19 pro a 23 proti (na svou funkci rezignoval).

10:32 • Hlasuje se skutečně tajně

O odvolání všech 11 radních nyní zastupitelé hlasují v tajné volbě. ODS se jí neúčastní.

10:15 • Postup TOP 09 je podle Svobody bezprecedentní porušení pravidel a zrada

Zastupitelé ODS demonstrativně opustili před chvílí jednání. „Preference nám začínají stoupat, Kalousek proto nařídil útok, chce zničit ODS. TOP 09 má dohodu s komunisty a ČSSD, my u toho ale nebudeme. Je to podpořeno všemi hlasy regionální rady a podpořilo to před dvěma dny i grémium ODS. V tuto chvíli považuji dohodu o nové koaliční smlouvě za vyloučenou. TOP 09 se potřebuje zviditelnit, za rok a půl nedokázala nic,“ sdělil rozčilený primátor Svoboda.

10:13 • Hlasovat se bude o odvolání celé rady včetně primátora

Pro Hudečkův návrh na odvolání rady i primátora zvedla ruce ČSSD i TOP 09. ODS se hlasování zdržela. Ve chvíli, kdy se bod dostal na program jednání, opustili občanští demokraté jednací sál.

10:13 • Je to zrada, řekl Svoboda

Primátor Bohuslav Svoboda označil postup TOP 09 za zradu: „Je to bezprecedentní porušení všech pravidel a zrada toho všeho.“

10:01 • Hudeček navrhl hlasovat tajně

Náměstek primátora Tomáš Hudeček podle inormací ČT24 překvapivě navrhl tajné hlasování.

9:47 • TOP 09 navrhla odvolání celé rady včetně primátora

Náměstek primátora za TOP 09 Tomáš Hudeček navrhl na jednání zastupitelstva odvolání celé rady včetně primátora Bohuslava Svobody. Radní by měli být odvoláváni postupně.

Dosud opoziční ČSSD navrhla odvolání primátora, náměstka primátora a radního pro dopravu Josefa Noska (ODS) a radní Aleksandry Udženije (ODS).

Komunisté chtějí odvolat celou radu. Návrhy musí nejdříve zastupitelé odsouhlasit a zařadit do programu jednání. Náměstek primátora Tomáš Hudeček svůj návrh při jednání zastupitelů nezdůvodnil.

Co předcházelo klíčovému jednání

Pražský zastupitel za ČSSD Karel Březina dnes ráno uvedl, že jeho strana je připravená hlasovat pro odvolání pražského primátora. Zastupitelský klub ČSSD pověřil šéfa zastupitelského klubu Miroslava Pocheho (ČSSD) mandátem k případnému jednání s TOP 09. S ODS sociální demokraté o spolupráci jednat nechtějí.

TOP 09 jednostranně vypověděla koaliční smlouvu v pondělí. Zdůvodnila to neshodami v radě a údajnou neschopností ODS spravovat v rámci rady důležité oblasti, především dopravu, finance a majetek. To ale ODS odmítla a krok TOP 09 označila za „zcela bezprecedentní“.

Pravicové strany se nedohodly

Regionální rada pražské ODS poté ve středu nepřistoupila na návrh koaliční smlouvy TOP 09, která žádála funkci primátora a sedm křesel v jedenáctičlenné radě. Členové rady za ODS se odmítají vzdát primátorského křesla, a trvají na stávajícím rozdělení sil ve vedení města. Je ochotna vyjednávat o přerozdělení kompetencí v radě. ODS by tak měla pět členů rady včetně primátora a TOP 09 křesel šest.

„Regionální rada v plném rozsahu podpořila stanovisko klubu. To schválila všemi 20 hlasy. A všemi hlasy přijala stanovisko, že žádný z členů zastupitelstva za ODS nedá hlas pro jakékoliv personální změny,“ řekl ve středu primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Ve třiašedesátičlenném zastupitelstvu do čtvrtečního hlasování měla TOP 09 celkem 26 členů, druhá ODS 20 zástupců, ČSSD má 14 hlasů a komunisté tři. ODS po volbách v roce 2010 obešla vítěznou TOP 09 a uzavřela koalici s ČSSD. Koaliční uskupení se ale zhruba rok po volbách rozpadlo a ODS začala spolupracovat s TOP 09.

Tenhle magoš není pro mladý