ONLINE: Povodně 2013, středa 5. 6.

Zaplavený Střekov v Ústí nad Labem

Zaplavený Střekov v Ústí nad Labem Zdroj: ctk

Na severu Čech trvá napjatá situace. Na kulminaci Labe ještě čeká Ústí, Děčín a Litoměřice. V Ústeckém kraji je už kvůli záplavám bez elektřiny přes sedm tisíc domácností a další tisíce lidí byly evakuovány. V Ústí nad Labem dbají o bezpečnost speciální posily.

Z údajů Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že hladiny a průtoky dál stoupají na dolním Labi v Ústí nad Labem a Děčíně, na většině ostatních toků klesají.

Ohrožení v Mělníku sice stále trvá, Labe ale klesá, po poledni měla hladina 918 centimetrů. Podle starosty Ctirada Mikeše by z 80 procent nemělo dojít k protržení hráze. Brzy ráno intenzivně prosakoval 100 metrů dlouhý úsek a hasiči museli hráz zatěžovat panely a dalším materiálem.

U chemického závodu Lovochemie v Lovosicích na Litoměřicku se zatím daří udržet funkční protipovodňovou hráz, která se ráno začala drolit. Podnik leží v těsném sousedství Labe. Chemička zatím odkládá řízené zaplavování podniku.
V ostatních krajích řeky většinou klesají, začíná sčítání škod. Situace se zlepšila i v Praze, kde je ale stále omezena doprava.

Zaplavené domy v Ústí nad LabemZaplavené domy v Ústí nad LabemLabe v Ústí má kulminaci před sebou a město je již zaplavené

22:55Čtyři železniční tratě zůstavají zavřené

Kvůli záplavám zůstávají uzavřeny čtyři regionální tratě a také úsek Mělník - Liběchov, který využívá hlavně nákladní doprava. Vlaky na na hlavním koridoru mezi Prahou a Děčínem jezdí v omezeném provozním režimu. Cestujícím z Prahy do Ústí nad Labem České dráhy doporučují využít trať přes Kralupy nad Vltavou.

V Ústí nad Labem je nádraží pro veřejnost uzavřeno, provoz vlaků ale přerušen nebyl. Ve stanici je umožněn pouze výstup a nástup ze soupravy, dále jsou cestující přepraveni motorovým vozem na západní nádraží.

22:48V Ústeckém kraji klesají všechny řeky kromě Labe

Kromě Labe začaly už dnes klesat všechny řeky v Ústeckém kraji, které v posledních dnech hlásily povodňové stupně. Přes den klesla velmi rychle hladina Flájského potoka, v 7:00 byl ještě na třetím povodňovém stupni, dopoledne už tamní vodočet ukazoval úroveň prvního. Klesá také Bílina v Trmicích a Ohře v Lounech, vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

22:13Kulminace Labe v Ústí se blíží

Labe v Ústí nad Labem by mělo kulminovat v nejbližších hodinách. Od 20:00 se hladina řeky pohybuje kolem 10,7 metru. Vedení města už se ale připravuje na úklid po velké vodě, strážníci dnes večer vyjeli do skladu hmotných rezerv. Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka už jsou připravení i vojáci, kteří s úklidem pomohou. Podle posledních informací vodohospodářů z dnešního večera bude hladina kulminovat mezi 10,85 a 11,05 metru. Děčín kulminace čeká během noci.

21:08V Praze se objevil první případ rabování

Policie vyšetřuje případ rabování v Praze 8, kde se do domu v zaplavené oblasti, z něhož byli evakuováni obyvatelé, vloupali neznámí pachatelé a ukradli z něj věci v hodnotě asi milionu korun. Podle mluvčí policejního prezidia Pavly Kopecké jde o šestý případ rabování při nynějších povodních v Česku a první větší v Praze.

20:55Policie pátrá po ženě, která spadla do odvodňovacího kanálu

Policie s pomocí vrtulníku pátrá u Vysoké Pece na Chomutovsku po šestatřicetileté ženě. Dnes v podvečer spadla do Podkrušnohorského přivaděče. Přivaděč Ohře-Bílina je soustava kanálů, která podkrušnohorské povrchové doly chrání před povodněmi. V letních měsících pak zajišťuje dostatek vody pro průmysl v regionu.

20:50Hejtman: Vltavská kaskáda se měla upustit dřív

Středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD) míní, že povodňová vlna by nebyla tak velká, kdyby Vltavská kaskáda začala upouštět vodu dříve. Vinu však nedává vodohospodářům, jejich práci při záplavách naopak oceňuje.

Hejtman si na druhou stranu uvědomuje, že letošní záplavy výrazně ovlivnila Berounka, která není regulovaná. Stavět na této řece přehradu podobně jako kdysi na Vltavě by ale v dnešní době nebylo možné. „Já bych ji chtěl, ale chtěl bych vidět, kdo by vystěhoval těch dvacet obcí, které se tenkrát vystěhovaly za komunistů,“ namítl.

20:38Praha nezruší stav nouze, obává se přeplněného Orlíku

Praha neodvolá opatření spojená s povodněmi, dokud nebude mít Orlická přehrada dostatek volných kapacit pro případ, kdyby začalo znovu pršet. Kvůli případnému upouštění Vltavské kaskády by totiž mohl průtok ve Vltavě znovu stoupnout.

Zaplavené domy v HřenskuZaplavené domy v Hřensku|ctkZaplavené domy v Hřensku

20:17Terezín zřejmě povodeň přečká bez větších následků

V Terezíně voda zasáhla jen spodní části několika domů v blízkosti křižovatky směrem na Litoměřice. Je možné, že sem už více vody nenateče. Podle původních odhadů tu mělo být až půl metru vody z Ohře. Podle starostky Růženy Čechové město zřejmě neohrozí ani voda z Labe, do kterého se Ohře vlévá v nedalekých Litoměřicích. Voda se nedostala do Památníku Terezín, který leží v Malé pevnosti. Ta je o něco níž než zbytek města a bývá zaplavována jako první.

20:09Záplavy v Česku naruší výrobů vozů Porsche

Pokračující záplavy v České republice narušují dodávky karosérií pro modely Porsche Cayenne ze Slovenska do továrny v Německu. Vlaky z Bratislavy do Lipska nemohou projet, atomobilka kvůli tomu zruší jednu směnu.

Povodňová mapa Evropské komisePovodňová mapa Evropské komise|Evropska komisePovodňová mapa Evropské komise

19:53Hladina Labe neklesá dost rychle, hrázi v Mělníku hrozí protržení

I přes dnešní pokles hladiny Labe v Mělníku o 35 centimetrů stále hrozí protržení hráze, která chrání městské části Pšovka a Mlazice. Celá hráz je totiž značně promočená. Aby bylo jisté, že tyto části nebudou zatopeny, musí řeka klesnout ještě o zhruba 50 centimetrů.

19:45V Ústeckém kraji bylo evakuováno 11 tisíc lidí

V Ústeckém kraji bylo dosud evakuováno skoro 11.000 lidí, povodeň tu zasáhla víc než 50 obcí. Řeka v Ústí nad Labem stagnuje na 10,65 metru. Kulminovat má dnes večer nebo v noci. Vzhledem k současnému vývoji je možné že nedosáhne předpokládané úrovně kolem 11,5 metru.

17:27V Říčanech upustí rybník, hladina Rokytky opět stoupne

Hráz Mlýnského rybníka v Říčanech v Praze-východ prosakuje. Tamní radnice ji proto zajistila kamením a chystá se upouštět vodu do Rokytky. Průtok se tak může zvýšit v Rokytce na území Prahy, říčka už v minulých dnech napáchala v hlavním městě značné škody.

16:26O pitnou vodu přišlo 31 tisíc lidí

Povodně podle hygieniků znečistily 636 studní a 72 veřejných vodovodů. Uvedla to mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. V případech, kdy byly velkou vodou zasaženy vodovody, musí vodohospodáři zajistit náhradní zásobování. Lidé, kteří mají vlastní studnu, by měli podle úřadu vodu vyčerpat a studnu dezinfikovat.

16:15Hladina Labe v Litoměřicích se drží na devíti metrech

Hloubka Labe v Litoměřicích se již zhruba dvě hodiny drží na úrovni devíti metrů. Uvedl to litoměřický městský policista Milan Perhač. Zatím není jasné, zda tu řeka už kulminuje, nebo jestli ještě dál poroste. Z vodočtu přímo u řeky hodnoty pravidelně odečítají právě městští policisté. O tom, že by Labe v Litoměřicích mělo kulminovat dnes odpoledne zhruba na devíti metrech, mluvily i ranní prognózy. „Vypadá to, jako že by už měl být konec, myslím, že se to bude pohybovat zhruba plus minus deset centimetrů,“ odhadl tajemník litoměřické povodňové komise Břetislav Holub.

16:03Jaderný ústav povodně přečkal bez vážnějšího poškození Areál společnosti ÚJV v Řeži u Prahy přestál záplavy bez znečištění vody a ovzduší i masivních škod na majetku. Vzhledem ke sníženému průtoku vody ve Vltavě dnes krizový štáb rozhodl o přechodu z druhého na první stupeň povodňové aktivity. Uvedla to Jana Dvořáková z ÚJV.

15:20Peníze na povodňových kontech rychle přibývají

Zájem lidí pomáhat spoluobčanům v nouzi po záplavách začal růst, na povodňových kontech a přes dárcovské sms se dosud shromáždilo nejméně devět milionů korun. Peníze posílají nejen lidé, ale i firmy. Ty rovněž prostřednictvím charity poskytují úklidové a desinfekční prostředky, které jsou nyní po opadávání velké vody nejvíc třeba, a materiální pomoc.

14:30Stav ohrožení trvá na sedmi řekách

Hladiny řek na jihu Čech podle hydrologů klesají, nad ránem vrcholu dosáhla už i Nežárka v měřící stanici Hamr. Kulminuje Lužnice na středním úseku v Klenovicích. Na sedmi řekách ale stále platí ohrožení, a to na Vltavě, Malši, Blanici, Stropnici, Nové řece, Nežárce a Lužnici. Na některých z nich je průtok ovlivněn vypouštěním vodních nádrží. Vodohospodáři museli zvýšit odtok třeba z rybníka Rožmberk, který by měl v noci dosáhnout přelivu, odtok se zvýšil i na Lipně a nádrži Husinec.

14:25Evakuovaní obyvatelé Kralup nad Vltavou se mohou vrátit domů

V Kralupech povodňová hrozba pominula a tamní krizový štáb rozhodl o ukončení evakuace.

14:05V Děčíně muselo opustit domov asi 1600 osob

Děčín čeká kulminaci Labe nad ránem, voda již natekla do obytných domů a knihovny, s vypětím sil se daří udržet silniční spojení mezi břehy. Potíž způsobují hlavně takzvaní povodňoví turisté, kteří na most jezdí autem, uvedla to mluvčí města Markéta Lakomá. Případy rabování zatím děčínská policie nezaznamenala.

Hladina Labe dosahuje nyní v Děčíně úrovně 10,52 metru. „Podle odhadů hladina stoupne ještě o 50 centimetrů a bude nejvýše nad ránem. Nyní už se zatápí knihovna a sklepy domů v částech Vilsnice, Dobkovice a jinde,“ přiblížila Lakomá. V roce 2002 hladina v Děčíně kulminovalo Labe na výšce 12,25 metru.

13:30Babišově Lovochemii hrozí řízené zaplavení U chemického závodu Lovochemie v Lovosicích na Litoměřicku se zatím daří udržet funkční protipovodňovou hráz, která se ráno začala drolit. Podnik leží v těsném sousedství Labe. Chemička zatím odkládá řízené zaplavování podniku. Pokud voda výrazněji nestoupne, nebude taková věc zřejmě nutná.

Obyvatelé Mlékojed u Litoměřic čekají na kulminaci LabeObyvatelé Mlékojed u Litoměřic čekají na kulminaci LabeObyvatelé Mlékojed u Litoměřic očekávají kulminaci Labe

13:25Premiér ocenil aktivní zápas s povodněmi

Petr Nečas pochválil obyvatele i starosty i členy záchranného integrovaného systému za zvládanutí přírodní katastrofy. „Nesetkal jsem se s příznaky paniky a poraženectví. Bohužel to ještě nemáme za sebou. Čekají nás těžké chvíle. Věřím, že to naše země zvládne,“ uvedl premiér

13:07V Roudnici kulminuje Labe. Hladina tu má asi o metr méně než v roce 2002

„V Roudnici probíhá plochá kulminace, což znamená, že hladina se udržuje na stávající úrovni. Počítá se, že tento stav by měl být v průběhu celého dnešního dne,“ informovala mluvčí roudnické radnice Klára Kolorosová. V Mělníce, který leží o něco výš proti proudu řeky, Labe v noci kulminovalo na 939 centimetrech. Přesné údaje o výšce hladiny řeky v Roudnici zatím nejsou k dispozici.

12:35Děčínské nádrže zadrželi v Německu

Dvanáctitunové nádrže na technický plyn se dostaly na německé území, kde se je saské policii podle jejího mluvčího za pomoci vrtulníku podařilo zachytit poblíž pohraničního města Bad Schandau. Než se tak stalo, spustily kvůli nim saské úřady v polabských městech na německé straně varovné sirény. Mluvčí policie v Pirně Sascha Reichelt v německé televizi N24 uvedl, že se vrtulníku podařilo utržené nádrže přitlačit ke břehu, kde se je nyní snaží upevnit. Podle Reichelta už nepředstavují pro obyvatele saského Polabí nebezpečí.

12:30Zaplavený areál pivovaru Staropramen v Praze

12:00Hradní stráž se zapojí do povodňové pomoci

Vláda povolala šest desítek příslušníků Hradní stráže na pomoc při povodních. V pondělí hradní strážce na pomoc vyčlenil prezident Miloš Zeman, dnes jeho rozhodnutí kontrasignoval premiér Petr Nečas. Hlava státu dala v pondělí příslušníky stráže k dispozici Ústřednímu krizovému štábu, který by měl rozhodnout o jejich dalším nasazení. Podle Zemana mohou být strážci užiteční při evakuaci, ochraně budov i jiných činnostech.

11:35Do parků v Plzni se nesmí Plzeňská radnice zakázala vstup do všech míst veřejné zeleně včetně parků a sadů. Hrozí riziko vyvrácení stromů kvůli podmáčené půdě. Extrémní situace je v Papírenském parku, který byl pro veřejnost dočasně uzavřen

11:20V Kralupech rozhodují o návratu evakuovaných

Voda z ulic v Kralupech nad Vltavou opadla. Evakuovaní obyvatelé čekají na odpolední jednání krizového štábu, kdy se rozhodne, zda se mohou vrátit, řekla pracovnice kralupského infocentra. Voda se ztratila už během noci. K evakuovaným sídlištím se ani nedostala. Od rána je ve městě slunečné počasí a evakuovaní obyvatelé do centra každou chvíli telefonují, aby zjistili, jestli se už mohou vrátit domů. Krizový štáb o tom rozhodne ve 13:00, do té doby stále trvá stav nouze. Centrum města je policií uzavřeno a uklízí se. Zpřístupnění komunikací se předpokládá během čtvrtka. V noci na dnešek hasiči ve městě čistili ucpanou kanalizaci, aby voda lépe odtékala.

11:12Litoměřicím se má ulevit až pozdě odpoledne, Labe stále stoupá Labe v Litoměřicích bude zřejmě kulminovat na devíti metrech, to je o dva metry méně než v roce 2002. Prognózy ještě v úterý mluvily o tom, že Labe vyšplhá až k deseti metrům. Kulminace by měla pravděpodobně nastat dnes pozdě odpoledne. ČTK o tom informovala mluvčí litoměřické radnice Eva Břeňová.

10:48Po Labi plují prázdné plynové zásobníky

V Děčíně se utrhly dva prázdné plynové zásobníky patřící soukromé firmě a plují po Labi. Dvanáctitunové nádrže na technický plyn už jsou na německém území. O situaci hasiči už informovali kolegy a příslušné orgány v Německu. Podle deníku Bild upozorňují obyvatele polabských měst na saské straně hranice na možné nebezpečí sirény.

Nádrže patří podle mluvčí magistrátu Markéty Lakomé firmě Chart Ferox, která se zabývá výrobou zařízení na skladování a transport zkapalněných technických plynů. „Byly dobře zajištěné, přesto se utrhly,“ uvedla. Podle ní jsou dlouhé asi 15 až 20 metrů.

Státní plavební správa v Děčíně kromě uvolněných nádrží nemá informaci o žádných utržených velkých věcech na Labi, které by mohly ohrozit například mosty. „Plavidla jsme ještě před začátkem povodní umístili v ochranných přístavech,“ řekla ČTK Hana Urbanová ze státní plavební správy.

10:00Některé egionální železnice jsou dál uzevřené

Kvůli záplavám zůstává uzavřeno asi sedm regionálních železničních tratí. Problémy jsou nyní v Ústí nad Labem, kde voda již v úterý odpoledne zatopila prostory hlavního nádraží, přesto je zde provoz vlaků nepřerušen. V úseku Mělník - Štětí, kde vlaky přestaly jezdit v úterý ve 14:30, se ráno podařilo obnovit náhradní autobusovou dopravu, uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Cestujícím z Prahy do Ústí nad Labem České dráhy přesto doporučují využít trať přes Kralupy nad Vltavou. Podle mluvčí však v úseku může docházet ke zdržení vlaků kvůli výpadku napájení nebo zabezpečovacího zařízení. V některých úsecích je také snížena rychlost vlaků. „Cestujícím proto doporučujeme počítat s případným zdržením,“ uvedla Šubová.

9:35Dálniční most u Veltrus je uzavřený pro kamiony

Na dálnici D8 byl u Veltrus uzavřen most přes Vltavu pro kamiony těžší než 12 tun. Objízdná trasa vede přes Louny, Most a Teplice, odkud se kamiony vrátí zpět na D8 ve směru do Německa. Osobní automobily a menší nákladní vozidla s hmotností do 12 tun mohou místem dále projíždět.

9:18V Lovochemii se bortí protipovodňová hráz

U chemického závodu Lovochemie v Lovosicích na Litoměřicku se drolí protipovodňová hráz. Podnik leží v těsném sousedství Labe. Lovochemie a sousední Preol už v neděli preventivně přerušily provoz a podniky jsou od té doby evakuovány. Na místě jsou nyní hasičské jednotky Lovochemie a také hasiči z Litoměřic a Lovosic. „Hlášení o problémech s hrází jsme dostali po osmé hodině, celý areál by měl být prázdný,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Obě továrny patří do skupiny Agrofert Holding, kterou ovládá Andrej Babiš. Mobilní protipovodňová stěna postavená před závody by měla chránit závody před stoletou vodou.

9:00Počet uzavřených úseků silnic klesl pod stovku

Kvůli záplavám je v Česku neprůjezdných 99 úseků silnic, většinou jsou zaplavené. Za poslední den tak počet uzavírek klesl skoro o 40 úseků. Nejvíce neprůjezdných silnic je ve středních Čechách, Ústeckém kraji a Praze. U velké části uzavřených komunikací plánují správci zprovoznění dnes nebo ve čtvrtek po opadnutí vody.

Uzavírky jsou převážně na silnicích druhých a třetích tříd a místních komunikacích v obcích. Uzavřené jsou ale také mimo jiné dvě silnice první třídy z Mělníka, a to směrem na Neratovice po Obříství a směrem na Velvary po Novou Ves. Silnice první třídy je neprůjezdná také mezi částí Ústí nad Labem Vaňov a Dolními Zálezly. Na dálnici D8 je kvůli zaplavené I/30 uzavřený exit 68 ve směru na Ústí nad Labem.

Více než desetikilometrový úsek silnice první třídy číslo 62 je uzavřený mezi Děčínem a Hřenskem. U Nového Boru na Českolipsku hrozí propadnutí podemleté silnice I/9, ale s opatrností lze projet. V Praze řidiči neprojedou zejména Strakonickou ulicí, Podbabskou a Rostockou a ulicí V Holešovičkách. Tři ulice jsou uzavřené ve Zbraslavi.

8:35Hasiči již evakuovali přes 19 tisíc lidí

Do dnešního rána bylo evakuováno 19 094 lidí, 492 lidí hasiči před povodní zachránili. Více než polovina evakuovaných je z Ústeckého kraje, kde vzedmuté Labe donutilo opustit lidi jejich domovy v hlavně v Děčíně, Ústí na Labem a Litoměřicích. Kulminovat má řeka až v noci na čtvrtek. Zhruba 7000 lidí bylo evakuováno také ve středních Čechách. Počet obětí záplav se zatím ustálil na čísle osm. Pro evakuované funguje například na server Povodňová pomoc. Zde se mohou hlásit i dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat.

Evakuace na severu ČechEvakuace na severu Čech|ctkNejvíce evakuovaných je z Ústeckého kraje

7:20V Mělníku prosakuje hráz chránící město, hrozí zaplavení Mlazic

V Mělníku intenzivně prosakuje hráz chránící město v úseku asi 100 metrů. Hrozí zaplavení čtvrti Mlazice. Hasiči patu hráze zatěžují panely a dalším materiálem, řekl kolem 07:00 starosta Ctirad Mikeš (ČSSD). Labe je stále na maximu, další dvě až tři hodiny podle starosty rozhodnou.

„Situace je poměrně vážná,“ uvedl Mikeš, podle nějž hrozí, že nápor vody hráz posune. „Je to otázka dvou tří hodin - buď Mlazice budou zachráněny, nebo se do nich dostane voda,“ dodal. Čtvrť byla již dříve evakuována.

Bariéra, která kromě Mlazic chrání i další evakuovanou část Pšovku, protékala na jiném místě už v úterý večer. Tento problém se ale podle starosty podařilo odstranit.

6:49Vodohospodáři: Kulminace v Litoměřicích odpoledne, v Ústí v noci

Podle ranních předpokladů Povodí Labe má hladina Labe v Litoměřicích kulminovat až dnes odpoledne. Kulminace v Ústí nad Labem byla přesunutá na noc, hladina se bude pohybovat mezi 11,1 a 11,5 metru. Vyplývá to z informační zprávy zveřejněné dnes ráno Povodím Labe.

„Rozmezí předpokládané kulminace uvádíme proto, poněvadž nelze odhadnout vliv rozsáhlých rozlivů na transformaci povodňových průtoků,“ uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Voda z Labe se rozlila do šířky od Mělníka až po začátek úzkého údolí zvaného Porta Bohemica, které začíná u Lovosic.

V Ústeckém kraji v noci klesla pod první povodňový stupeň hladina Ploučnice v Benešova nad Ploučnicí na Děčínsku. Kulminovala Ohře v Lounech, kde je ale stále třetí povodňový stupeň. Nadále stoupá Labe v Ústí nad Labem a Děčíně, opadávat by mělo začít večer.

Naopak Ohře na vodočtu v Lounech už začala opadávat, nejvýše byla hladina před půlnocí. Vodohospodáři tam naměřili 543 centimetrů, o pět a půl hodiny později hlásili o sedm centimetrů méně. Ohře vystoupala na třetí povodňový stupeň v pondělí večer poté, co Povodí Ohře začalo upouštět víc vody z Nechranické přehrady.

Lidé plní pytle pískem 4. června v Hrnčířské ulici v Ústí nad LabemLidé plní pytle pískem 4. června v Hrnčířské ulici v Ústí nad Labem|ctkLidé plní pytle pískem 4. června v Hrnčířské ulici v Ústí nad Labem

5:22V pěti stanicích metra byl obnoven provoz

V pěti stanicích pražského metra, které byly kvůli povodňovému nebezpečí uzavřeny, byl dnes ráno obnoven provoz. Na lince A jde o stanici Muzeum a na lince B o stanice Smíchovské nádraží, Kolbenova, Vysočanská a Českomoravská.

4:39Mělník stále zápasí se vzedmutou hladinou Labe

Mělník stále zápasí se vzedmutou hladinou Labe. Voda se však nepřelila přes hráz chránící město, řekla po 04:00 dispečerka městské policie. „Takovou informaci, že by se přelila hráz nebo se nějak protrhla, určitě nemám. Je to stejné, jako to bylo,“ uvedla policistka.

Bariérám, které chrání evakuované části Mělníka Pškovku a Mlazice před velkou vodou a které se navíc v jednom místě potýkají s netěsností, hrozilo přetečení. Starosta Ctirad Mikeš (ČSSD) v úterý večer uvedl, že řeka již kulminuje a je stabilizovaná.

Rozvodněné Labe v MělníkuRozvodněné Labe v Mělníku|ctkRozvodněné Labe v Mělníku

1:35V Ústí n.L-Střekově se voda přelila přes protipovodňové stěny

V Ústí nad Labem-Střekově se půl hodiny před půlnocí voda přelila přes postavené mobilní protipovodňové stěny. Stěny jsou stavěné na hladinu Labe o výšce 10 metrů, řeka už byla o půlnoci nejméně o 20 centimetrů výš. Lidi voda za zábranami neohrozí, velká část Střekova je totiž evakuovaná. Poškodí ale jejich domy.

00:05Kralupy hlídají před rabováním policisté s termovizí

Policie v noci hlídá v Kralupech nad Vltavou a nechce dopustit rabování. Policisté jsou vybaveni zařízením pro noční vidění. Sofistikovaná technika policistům pomáhá při monitoringu opuštěných míst.

23:53Ústecko je odpojené od energií

V Ústeckém kraji jsou už kvůli záplavám tisíce domácností bez elektřiny, plynu i pitné vody. Energetici kvůli velké vodě vyhlásili až do odvolání stav nouze pro okresy Děčín, Litoměřice a Ústí nad Labem. V regionu už bylo z bezpečnostních důvodů od elektřiny odpojeno více než 6000 domácností, a jak voda stoupá, bude jich ještě přibývat.

22:45Školy v Děčíně ve středu omezí provoz, střední zavřou

Většina základních a mateřských škol v Děčíně ve středu omezí provoz, bez omezení bude učit jen na pěti. Uzavřené budou všechny střední školy. Na webu města o tom informovala mluvčí města Markéta Lakomá. Město nabízí rodičům dětí z uzavřených škol hlídání v Domě dětí a mládeže.

22:11Metro otevře pět stanic

Pražský dopravní podnik obnoví ve středu před pátou ráno provoz v pěti stanicích metra, které byly uzavřeny kvůli povodňovému nebezpečí. Otevírání dalších stanic bude záležet na vývoji průtoku Vltavy. Novinářům to dnes řekl generální ředitel dopravního podniku Milan Křístek. Na lince A půjde o stanici Muzeum a na lince B o stanice Smíchovské nádraží, Kolbenova, Vysočanská a Českomoravská. Podle pověřeného primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) je v současné době průtok vody ve Vltavě 2770 metrů krychlových za sekundu. Podle Hudečka je stav „stabilní a mírně příznivý“, proto mohl dopravní podnik zmírnit dopravní omezení.

22:05V Ústí nad Labem skončila evakuace

Své domovy opustilo na 3700 osob. Kulminace Labe se očekává ve středu odpoledne, kdy by měla hladina dosáhnout výše 11,1 metru. Aktuální průtok podle dat meteorlogů aktuálně byl 3 220 kubíků za vteřinu, hladina byla mírně nad deseti metry.

Řeka Labe v Přístavní ulici v Ústí nad Labem se v úterý rozlila do velkého jezera.Řeka Labe v Přístavní ulici v Ústí nad Labem se v úterý rozlila do velkého jezera.|ctkLabe bude u Ústí kulminovat ve středu odpoledne

21:38Hořín a jeho části zatopila voda, která se přelila přes hráze

Všech 700 obyvatel Hořína u Mělníka muselo být evakuováno. Voda se naštěstí jen přelévá, hráze se nikde neprotrhly. Nejhorší situace byla v místních částech Zelčín a Vrbno, které se ocitly zcela pod vodou. „Tam je to na úrovni povodní v roce 2002,“ komentoval situaci starosta Jaroslav Vrba. V samotném Hoříně byla nejdříve zaplavena jedna ulice a křižovatka, během dne se ale voda rozlila i do zbylých míst. „Hořín je pod vodou a je odříznut od světa. Takže jedině lodí,“ řekl starosta.

21: 10Stanjura: Škody na komunikacích budou miliardové

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura uvedl, že se budou škody na železnicích a silnicích pohybovat v jednotkách miliard. Jak Stanjura řekl v ČT, ministerstvo bude chtít prosadit variantu, aby z rezerv Státního fondu infrastruktury bylo možné opravit i místní komunikace.

20:45Do pražských parků se nesmí

Praha zakázala kvůli záplavám vstup do 29 parků a lesů na území hlavního města. Nejvíce nepřístupných parků je momentálně v Praze 1. Již od neděle platil kvůli velké vodě zákaz vstupu do parků na Petříně, v Zahradě Kinských, Letné, Stromovce a na Vítkově.

20:35V Litoměřicích se rozhodne brzy ráno

Labe by v Litoměřicích mělo kulminovat zřejmě ve středu brzy ráno ve výšce zhruba deseti metrů. Lidé postižení povodní se tu již mohou hlásit o dávky hmotné nouze. Diecézní charita začne shromažďovat materiální pomoc. „V Litoměřicích stále trvá předpoklad, že povodeň by měla dosáhnout o zhruba metr nižší hladiny než v roce 2002,“ uvedla mluvčí litoměřické radnice Eva Břeňová. Dodala, že tehdy řeka kulminovala na 11 metrech. Podle jejích slov bude Labe v Litoměřicích kulminovat pravděpodobně nad ránem, zhruba šest hodin poté, kdy dosáhne vrcholu na Mělníku.

20:20Labe se v Mělníku ustálilo

Labe v Mělníku kulminuje, přetečení hrází tak už nehrozí. Protipovodňová zábrana ale protéká. Kdyby se protrhla, povodňová vlna projde přístavem, obytných budov se však nedotkne. Uvedl to starosta měta Ctirad Mikeš (ČSSD). „Zatím je to malý potůček. Zajistili jsme to pytli. Předpokládáme, že jsme to nějak stabilizovali. Co bude dál, nejsme schopni odhadnout,“ popsal problémy s protékáním hráze starosta.

Velká voda na soutoku Vltavy a Labe v Mělníku 4. června. Kulminace nastala okolo 20:00 přetečení hrází už nehrozí. Protipovodňová zábrana ale protéká. Kdyby se protrhla, povodňová vlna projde přístavem, obytných budov se však nedotkne.Velká voda na soutoku Vltavy a Labe v Mělníku 4. června. Kulminace nastala okolo 20:00 přetečení hrází už nehrozí. Protipovodňová zábrana ale protéká. Kdyby se protrhla, povodňová vlna projde přístavem, obytných budov se však nedotkne.|ctkVelká voda na soutoku Vltavy a Labe v Mělníku. Kulminace nastala okolo 20:00 přetečení hrází už nehrozí. Protipovodňová zábrana ale protéká. Kdyby se protrhla, povodňová vlna projde přístavem, obytných budov se však nedotkne.

Bariérám, které chrání části Mělníka Pškovku a Mlazice před velkou vodou, hrozilo přetečení. „Už jsme v podstatě za kulminací, to znamená, že jsme to ustáli. Jsme zhruba deset centimetrů pod korunou hráze,“ konstatoval Mikeš. Hladina Labe v Mělníku je podle něj nyní stabilizovaná, to znamená, že se nezvedá, ale zatím ani neklesá.

20:08Kvůli dešti byla zastavena dodávka vody do tří obcí na Olomoucku

Společnost Moravská vodárenská kvůli vydatnému dešti přerušila dodávku vody do obcí Horní Loděnice, Jívová a Hraničné Petrovice v severní části Olomoucka, ve kterých žije zhruba 800 obyvatel. Pitnou vodu do těchto tří obcí přivezou cisterny.

20:05Labe v Ústí dosáhne hladiny stoleté vody

Návrat Labe do koryta v Ústí nad Labem po kulminaci potrvá přibližně pět dní. Řeka má ve městě kulminovat ve středu odpoledne na 11,3 až 11,5 metru. Bude dosaženo stoleté vody. Vyplývá to z jednání Krizového štábu Ústeckého kraje. V 19:20 byla hladina Labe v Ústí nad Labem na 996 centimetrech. Podle mluvčí kraje Magdaleny Hanáčkové bylo v Ústeckém kraji evakuováno zhruba 9000 lidí. Krizový štáb předpokládá, že snížení odtoku z vltavské kaskády umožní rychlejší odtok vody z území.

19:50Pražská ZOO ve středu otevře

Horní část pražské ZOO bude otevřená veřejnosti. Povodně zcela zničily dolní část zahrady, která přilého k Vltavě.

19:40Praha postupně zprovozní metro

Pět z uzavřených stanic metra má být otevřeno během středy. Podle informací dopravního podniku, pokud bude Vltava dál klesat, má být celé metro otevřené v pátek. V Praze je zatím uzavřeno i padesát ulic.

19:34Voda v Kralupech nad Vltavou začala klesat Během dnešního odpoledne ustoupila voda v Kralupech nad Vltavou o 5 až patnáct centimetrů. Večer znovu zasedl opět krizový štáb.

19:22Stát dá na škody 5,3 miliardy, z rozpočtu a dopravního fondu

Na odstranění škod po záplavách v obcích a městech by mělo jít 5,3 miliardy korun, oznámil to premiér Petr Nečas (ODS). Z toho čtyři miliardy korun jsou podle něj připraveny v letošním státním rozpočtu a 1,3 miliardy půjde z fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic a železnic. Nečas to uvedl při prohlídce poničených středočeských Zálezlic. V Mělníku večer řekl, že tyto částky jsou minimem.

Povodně sledujeme online na E15.cz: