Opozice chce mimořádnou schůzi k migrační krizi v EU

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: ctk

Poslanecké kluby opoziční TOP 09, ODS a Úsvitu požádají o svolání mimořádné schůze Sněmovny k migrační krizi v Evropské unii. Strany reagují tak na to, že koalice neumožnila debatu o tomto tématu na dnes zahájené řádné schůzi. Schůze se uskuteční ve čtvrtek od 18:00.

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že ještě dnes večer předá šéfovi Sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD) podpisy potřebné ke svolání mimořádné schůze. K tomu je nutných minimálně 40 podpisů, všechny tři kluby mají dohromady 52 poslanců. Po doručení žádosti musí předseda dolní komory mimořádnou schůzi svolat do deseti dnů. Hamáček večer sdělil, že žádost již obdržel. Schůzi svolal na čtvrteční podvečer.

Debatu o imigrační krizi v EU a povinných kvótách na přijímání uprchlíků žádaly na nynější schůzi KSČM, ODS a Úsvit. Zástupci těchto frakcí chtěli, aby premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) či příslušní ministři informovali Sněmovnu také o připravenosti České republiky na případný příliv žadatelů o azyl.

Kalousek: Vláda rezignovala na své ústavní povinnosti

„Poslanci vládní koalice tím, že hlasovali proti tomu, aby o tom vláda s Poslaneckou sněmovnou diskutovala, tak již poněkolikáté rezignovali na své ústavní povinnosti,“ prohlásil Kalousek. „Vzhledem k tomu, že se takovým způsobem zachovali, nám opravdu nezbylo nic jiného, než požádat o svolání mimořádné schůze,“ dodal.

Podle bývalé předsedkyně Sněmovny a poslankyně ODS Miroslavy Němcové není v zahraniční politice vážnější problém, kterému Česká republika nyní čelí, než je migrační krize v EU. To, že o ní vláda nechce s poslanci diskutovat, považuje za nefér nejen k zákonodárcům, ale i k občanům. „Nezbývám nám, než na otázky, na které nám vláda odmítá odpovídat, se jí zeptat pomocí tohoto nástroje,“ poznamenala Němcová.

Černoch: Vládním poslancům je situace "ukradená"

Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch uvedl, že do Česka má v nejbližších týdnech přijít větší vlna imigrantů, vládní poslanci ale podle něj ukázali, že je jim současná situace „ukradená“. „Chceme odpovědi. Chceme vědět, jakým způsobem je zajištěna bezpečnost občanů České republiky, a proto jsme se připojili k vyvolání mimořádné schůze, kde budeme striktně požadovat odpovědi na tyto otázky,“ konstatoval Černoch.

Stejné tři kluby iniciovaly svolání i poslední mimořádné schůze dolní komory k vyslovení nedůvěry vládě, která se uskutečnila 26. května. Svrhnout Sobotkův kabinet se jim tehdy podle očekávání nepodařilo.