Opozice tepe pražskou koalici kvůli programu

Magistrát Hl. Města Prahy

Magistrát Hl. Města Prahy Zdroj: profimedia.cz

Měsíc po volbách podepíší Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu koaliční smlouvu a programové prohlášení rady. Opozice program kritizuje, že je příliš nekonkrétní.

Praha získá tento týden nové vedení magistrátu. Po dnešním podpisu koaliční smlouvy zamíří budoucí primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s programovým prohlášením ve čtvrtek poprvé před zastupitele, kde však ze strany ODS a ANO může očekávat velkou kritiku. Budoucí opozici se nelíbí, že je program příliš vágní.

„Základní věci tam jsou, nám ale chybí konkrétnost. Prioritou pro nás je doprava a rozvoj výstavby. To máme společné, ale je třeba si říct, jak je naplníme. To tam chybí,“ míní předseda pražské organizace občanských demokratů Tomáš Portlík. Budoucí koalice se chce věnovat hned několika dopravním stavbám najednou. Podle programu chce začít dostavbu Pražského i městského okruhu, postavit metro D, železnici na letiště, Dvorecký most a několika lávek.

„Chceme začít přípravy na všech stavbách. Prioritou je ale metro D,“ uvedl Jan Čižinský (Praha sobě), jehož uskupení bude mít dopravu na starost. Podle Čižinského je koalice připravená na to, že slavnostní stříhání pásek bude až na příštích radách. „Nová koalice si neví s pražskou dopravou rady a nedokáže ji v tomto volebním období rozhýbat,“ tvrdí zastupitelka Alexandra Udženija (ODS).

Druhou prioritou koalice je rozvoj bydlení a výstavba nových bytů. Kritika se dotýká především návrhu na zřízení fondu, kterým by město v pilotním projektu ručilo vybraným profesím za hypotéky. „To ale nejde takto dělat. Praha nesmí zažívat další bláznivé experimenty,“ oponuje Petr Stuchlík (ANO), kterému se také nelíbí, že je gesce bydlení rozdělena mezi dva radní.

Adam Zábranský (Piráti) by měl mít totiž na starost správu bytového fondu a Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu) by se zase měla věnovat podpoře bydlení. „Bude to brzdit samotnou výstavbu,“ míní Stuchlík.

Zásadní je podle budoucí opozice fakt, že Čižinský a lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil nezasednou v radě. „Když je někdo lídrem kandidátky a má za sebou nějaké hlasy, má povinnost být v čele města,“ řekl exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) s tím, že za těchto okolností nemůže jeho partaj koalici podpořit. Budoucí rada má nicméně většinu 39 hlasů v 65členném zastupitelstvu.

Priority programového prohlášení nové pražské rady (výběr)

Změny v městských firmách

Městské firmy nesmějí být „odkladištěm vyhořelých politiků“ a v jejich orgánech by měli zasednout odborníci. Koalice plánuje zrušit milionové tantiémy pro členy dozorčích rad.

Výstavba mostů

Nové vedení Prahy chce postavit Dvorecký most, lávku přes Štvanici a lávku do Troje. Hodlá vypracovat projekt Rohanského mostu z Karlína do Holešovic.

Revitalizace brownfieldů

V Bubnech, na Žižkově nebo na Smíchově by měly vyrůst nové čtvrtě s bytovými domy. Město však čekají dlouhá vyjednávání s dotyčnými městskými částmi.

Železnice na letiště

Rada chce jmenovat speciálního koordinátora pro „maximální urychlení výstavby železnice na letiště a do Kladna“. Projekt ale provází řada nejasností, co se týče trasy i provedení.

Koncertní síň na Vltavské

U Vltavy by měla vyrůst nová luxusní koncertní síň. Koalice chce pokročit v přípravných pracích a vyhlásit architektonickou soutěž. Budova bude zřejmě stát řádově miliardy.

Ručení za hypotéky

Prostřednictvím fondu by město mělo ručit za hypotéky lidem, kteří jsou pro Prahu nepostradatelní, jako jsou učitelé, hasiči, řidiči MHD a další. Na tomto bodu se koaliční partneři zatím neshodli.