Oprava přestárlé Malešické polikliniky se po letech průtahů přiblížila

Poliklinika v Malešicích

Poliklinika v Malešicích Zdroj: Zuzana Kábelová

Poliklinika v Malešicích
2
Fotogalerie

Praha 10 vypsala výběrové řízení na firmu, která opraví zdravotnické zařízení v Plaňanské ulici v Malešicích.

Nového pláště, střechy i interiérů by se měla dočkat poliklinika v Malešicích ze sedmdesátých let, a to nejpozději do září 2020. Desátá městská část již spustila tendr, do kterého se mohou uchazeči hlásit zhruba do poloviny července.

Samotná oprava by pak měla začít letos na podzim. Práce přitom budou probíhat po etapách, aby se provoz ordinací nemusel přerušit. Lékaři se tak budou na čas přesouvat do náhradních prostor.

Předpokládaná hodnota zakázky je 244 milionů korun bez DPH. Vedení městské části očekává, že vysoutěžená cena bude nižší. „Skutečná nabídnutá cena jednotlivých zájemců o veřejnou zakázku se může od této hodnoty lišit,“ uvedl místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek.

Zatímco budova patří městské části, zdravotní služby provozuje soukromá firma Medifin, kterou loni koupila významná zdravotnická skupina EUC. Medifin se na placení rekonstrukce bude podílet 44,5 milionu korun.

Pro Medifin jako provozovatele polikliniky může být stav budovy významný pro postavení vůči konkurenci. "Mnohé jiné polikliniky v Praze vypadají jinak, prostranství před nimi, odpovídající parkoviště," říka Daniela Pavlíková, lékařka z polikliniky v Plaňanské.

V Praze 10 funguje také Poliklinika Zahradní město a Vršovická zdravotní. V městské části se nachází rovněž Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Konkurenční boj o pacienty v desáté městské části může navíc ještě zesílit. V Malešicích má totiž pozemek a záměr vybudovat během několika let zcela novou nemocnici miliardář Tomáš Chrenek, majitel největší nemocniční sítě v České republice Agel.

Termíny rekonstrukce polikliniky v Plaňanské se opakovaně posouvaly. S rekonstrukcí a s tím, že se na jejím financování bude Medifin podílet, počítala už změněná smlouva Prahy 10 s Medifinem z roku 2013.

Od té doby snížila městská část firmě nájem z pěti milionů na polovinu. Podle části zastupitelů Prahy 10 byla změna smlouvy nevýhodná. Piráti kvůli ní podali trestní oznámení. „Dostala jsem informace, že policie na věci pracuje, nebylo to zatím odloženo,“ uvedla místopředsedkyně Pirátů z desítky Jana Komrsková.