Orkán Sabine poškodil Lesům ČR milion stromů. Škody dosahují 300 milionů

Orkán Sabine jako všechny živelné katastrofy snižuje cenu dřeva.

Orkán Sabine jako všechny živelné katastrofy snižuje cenu dřeva. Zdroj: ČTK

Generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.
Orkán Sabine jako všechny živelné katastrofy snížuje cenu dřeva.
Orkán Sabine jako všechny živelné katastrofy snížuje cenu dřeva.
Bouře Sabine způsobila množství škod. Ve všech krajích museli zasahovat hasiči.
Orkán potrápil i vesničku Kuničky na Blanensku.
10
Fotogalerie

Státnímu podniku Lesy ČR, kterému patří téměř polovina lesů v zemi, způsobila bouře Sabine škody za 250 až 300 milionů korun. Orkán poničil kolem 950 tisíc metrů krychlových dřeva, což odpovídá zhruba 950 tisícům stromů. Největší škody nastaly v lesích v Jihočeském kraji, na Vysočině a v Plzeňském kraji.

V pondělí podnik odhadoval, že by vichřice mohla zničit zhruba milion metrů krychlových dřeva. Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR způsobil orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly miliardy korun.

Podnik chce kalamitní dřevo zpracovat do konce května. „Uvolňujeme lesní cesty, opravujeme oplocenky a začali jsme s likvidací polomů v porostech. Přednost bude mít smrkové dříví, částečně ho využijeme k obraně lesa před kůrovcem při jarním rojení,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Na jihu Čech silný vítr na majetku Lesů ČR poškodil přibližně 355 tisíc metrů krychlových dříví. Nejpostiženější jsou porosty u Nových Hradů. Na Vysočině budou těžaři odklízet zhruba 124 tisíc metrů krychlových kalamitního dřeva a v Plzeňském kraji kolem 120 tisíc metrů krychlových. „V ostatních regionech to jsou desítky tisíc jednotlivě vyvrácených, zlomených nebo nalomených stromů,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Vydání zákazu vstupu do lesů státní podnik neplánuje. „Stále ale platí, že v těchto dnech nedoporučujeme návštěvu lesa,“ upozornil Vojáček.

Orkán zasáhl Česko v pondělí. Na Sněžce dosáhl vítr v nárazech rychlosti až 198 kilometrů za hodinu, v nížinách měl rychlost v nárazech zhruba sto kilometrů za hodinu. Pojišťovny odhadly škody způsobené vichřicí na majetku na stovky milionů korun.

Loňská těžba v lesích Lesů ČR kvůli kůrovcové kalamitě vzrostla o třicet procent na rekordních 13,9 milionu metrů krychlových. Necelý milion metrů krychlových zničeného dřeva po orkánu Sabine tak představuje přibližně sedm procent loňské těžby. Samotná těžba kůrovcového dřeva loni vzrostla o 62 procent na 9,7 milionu metrů krychlových. Těžba dřeva poničeného větrem loni dosáhla zhruba 2,4 milionu metrů krychlových.

Kůrovcová kalamita, která způsobuje přetlak nabídky dřeva na trhu a pád cen, se odráží v tom, že podnik ve své strategii počítá do roku 2023 se ztrátovým hospodařením. Za loňský rok by měly být Lesy ČR ve ztrátě jedné miliardy korun. Předloni dosáhly zisku sedmdesát milionů korun. Konkrétní hospodářské výsledky za loňský rok podnik zveřejní později.