Ostravský primátor se nevzdává, podruhé napadl kandidátku ČSSD

Ostravský primátor Petr Kajnar

Ostravský primátor Petr Kajnar Zdroj: E15 Anna Vackova

Ostravský primátor Petr Kajnar znovu napadl u Obvodního soudu pro Prahu 1 krajskou kandidátní listinu ČSSD a podal na její platnost předběžné opatření. První návrh na vydání předběžného opatření soud zamítl.

„Návrh přišel, je v systému, budeme ho přidělovat,“ uvedla mluvčí soudu Alena Novotná. Podán byl v úterý. Není vyloučeno, že kandidátku pro Moravskoslezský kraj stejně jako původně zpochybnili tři sociální demokraté z Ostravy. Kromě Kajnara i jeho náměstek pro dopravu Tomáš Sucharda a starostka městské části Radvanice a Bartovice Šárka Tekielová.

Mluvčí soudu nyní případné autory návrhu ověřuje, Kajnar však v podání figuruje. „Máme sedm dnů na vydání předběžního opatření,“ podotkla mluvčí. Rozhodnout by se tak mělo nejpozději na začátku příštího týdne. Ostravský primátor a krajský šéf ČSSD na moravskoslezské kandidátní listině zcela chybí.

Kajnar se k návrhu nevyjádřil. Primátor podrobněji nechtěl komentovat ani první návrh. Novinářům pouze zaslal písemné prohlášení, z něhož vyplývalo, že kandidátní listina sociálních demokratů v Moravskoslezském kraji nebyla sestavena demokratickým způsobem.

Na základě rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2011 se proto rozhodl dodržování stanov politických stran soudně vymáhat a kandidátku u soudu napadl. Kajnar tehdy v prohlášení tvrdil, že nechce v předčasných volbách kandidovat do Sněmovny. Primátor dále nechtěl napadení kandidátky komentovat, protože se na tom podle svých slov dohodl s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou.

ČSSD, kterou má v kraji do voleb vést bývalý poslanec Lubomír Zaorálek, už svou plnou kandidátní listinu s 36 kandidáty podala na krajském úřadu, potvrdila jeho mluvčí Petra Špornová. Listina dosud nebyla zaregistrována.

Kajnar v hlasování ostravské organizace strany nedostal ani jeden hlas. Neuspěl ani na krajské úrovni.