Ožil letitý spor o ekonomické rady

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: profimedia.cz

S novou koncepcí exportní politiky se znovu rozhořel spor mezi ministrem průmyslu a šéfem české diplomacie o kompetence při výběru lidí, kteří vedou na českých ambasádách obchodně-ekonomické úseky. Zatímco ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) chce, aby to byl jeho rezort, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) je přesvědčen, že je to výlučná záležitost jeho úřadu.

Tenhle konflikt není novinkou, o obchodní diplomacii se oba rezorty přetahovaly léta. Předloni ho ale rázně utnul právě Schwarzenberg. Ten s bývalým ministrem průmyslu Martinem Kocourkem (ODS) uzavřel dohodu, která o místa na ambasádách úředníky Kubova rezortu připravila, průmysl vlastní úředníky do světa vysílat nemůže.

Kuba se ale nevzdává: „Své lidi zaplatíme. Potřebujeme jen, aby si měli na ambasádě kde sednout a aby dostali diplomatický pas. Je to podobné jako u vojenských atašé, které zase vysílá ministerstvo obrany,“ vysvětloval při únorové prezentaci nové koncepce.

Kuba má sice podporu premiéra Petra Nečase a za vysílání zástupců ministerstva průmyslu na ambasády lobbuje i Svaz průmyslu a obchodu, jestli ale vyhraje, se dá těžko odhadnout. Česká diplomacie by se tak prodražila – novým lidem by nepříslušela jenom mzda. Jim a jejich rodinným příslušníkům by bylo nutné platit také ubytování, auto a třeba i školné pro děti.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka v tom ale problém není. Odhaduje, že by bylo potřeba zhruba sedmdesát diplomatických pasů navíc. A aby čeští obchodní zástupci diplomatické pasy měli, považuje za zásadní.