Pacienti budou mít možnost zkontrolovat si lékaře. Kvůli spolupráci s výrobci léků

Ordinace zubní lékařky, ilustrační foto

Ordinace zubní lékařky, ilustrační foto Zdroj: Libor Nachtman - Sedmicka

Souhlas se zveřejňováním detailů o spolupráci s výrobci léků zatím podepsalo asi 40 procent zdravotníků, kterých se to týká. Informoval o tom ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček.

Iniciativu Transparentní spolupráce dnes začala tato organizace více propagovat prostřednictvím distribuce informačního materiálu do velké části nemocnic a organizací. Vedle 22 tisíc tištěných brožurek jsou informace k dispozici i v elektronické podobě.

Díky této iniciativě budou mít pacienti možnosti si na webových stránkách www.transparentnispoluprace.cz najít, zda jejich lékař spolupracuje s výrobci léků, s finančním příspěvkem firem jezdí na kongresy a na základě toho zná novinky a trendy v léčbě.

Projekt má podporu ministerstva zdravotnictví, ale také narazil na kritiku některých odborníků. Zveřejňování spolupráce lékařů s firmami odmítla například Česká onkologická společnost. Podle jejího výboru projekt zavádí princip předpokládané viny a je „zavádějící až neblahý“.

Lepší evropský průměr

Dvořáček tvrdí, že dosavadních čtyřicet procent individuálních souhlasů řadí Českou republiku „k lepšímu evropskému průměru“. Cílem je ale obrátit pozornost od zapojených lékařů směrem k těm, kteří se do systému nezapojí. Lidé by se měli ptát, proč tak daný lékař nebo nemocnice činí.

Ředitel AIFP je přesvědčen, že něco podobného mělo být zavedeno v ČR již dříve. Třeba zkušenosti ze Spojených států amerických jsou prý pozitivní. „Například oblasti, které jsou v zásadě prospěšné, jako jsou třeba kongresy, přestaly být vnímány společností s otazníkem,“ uvedl.

Data o spolupráci mají být důkladně zabezpečena a chráněna před zneužitím. Zveřejněna budou jen se souhlasem lékaře, lékař může souhlas odvolat. Osobní údaje jako rodné číslo se nezveřejňují.

Lékaře bude možno dohledat podle jména, příjmení, pracoviště a čísla od profesní komory. U zdravotnického zařízení je pro hledání vedle adresy nutné také jeho IČO. Informace jsou poprvé shromažďovány letos, zveřejněny budou v červnu 2016.