Padlí vojáci budou pohřbeni s vojenskými poctami, Českem se rozezní sirény

Vojáci v Afghánistánu

Vojáci v Afghánistánu Zdroj: ČTK

Martin Marcin
Patrik Štěpánek
Kamil Beneš
4
Fotogalerie

Vojáci, kteří zemřeli v neděli po sebevražedném útoku atentátníka v Afghánistánu, budou pohřbeni s vojenskými poctami. Termín posledních rozloučení se třemi padlými zatím nebyl stanoven. Pohřby by se měly konat v místech bydliště vojáků. Na památku padlých se také ve středu v poledne rozezní po celém Česku sirény, rozhodl podle úřadu vlády premiér Andrej Babiš.

Ostatky vojáků zpět do České republiky přiveze podle současných předpokladů vojenský speciál ve středu v 16:15. Pietního ceremoniálu se zúčastní vrcholní představitelé České republiky. Účast slíbil prezident Miloš Zeman, potvrdil dnes ČTK jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Přítomen bude i ministr obrany Lubomír Metnar, který se předčasně vrátí z dovolené. Přesnou podobu pietního ceremoniálu armáda nyní připravuje.

Armádní letadlo s ostatky přistane netradičně na ruzyňském letišti. Důvodem je, že na vojenském letišti v pražských Kbelích se v současné době rekonstruuje vzletová a přistávací dráha. Vojenské airbusy proto dočasně létají na Ruzyň, řekla ČTK mluvčí kbelské základny Zuzana Špačková.

Vojáci padli v neděli při hlídce mimo základnu, kde na ně zaútočil sebevražedný atentátník. Byli součástí jednotky, která převzala ochranu spojenecké základny Bagrám letos v dubnu. Zpět do České republiky se měli po půlročním působení vrátit v říjnu. Při útoku zemřel rotný Martin Marcin, který v armádě podle Pejška působil od roku 2003.

Na vojenské misi byl popáté, dvakrát předtím působil v Kosovu, do Afghánistánu byl vyslán potřetí. Desátníci Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25) byli na své první misi. Beneš byl v armádě od roku 2013, Štěpánek od roku 2015.