Sebevražedný útok v Afghánistánu usmrtil tři české vojáky

Čeští vojáci v Afghánistánu (Ilustrační foto)

Čeští vojáci v Afghánistánu (Ilustrační foto) Zdroj: Armada CR

Tři čeští vojáci zahynuli při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Oznámil to Generální štáb Armády ČR. Rodiny zabitých vojáků byly informovány, soustrast jim vyjádřili ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník GŠ armády generálporučík Aleš Opata. Při afghánských misích dosud zahynulo 13 českých vojáků. Politici mají padlé české vojáky za hrdiny. Těla tří vojáků přepraví do Česka armádní speciál ve středu. Příletu se zúčastní prezident Zeman.

 

V neděli ráno došlo při patrole v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parván k útoku sebevražedného atentátníka, uvedla armáda v tiskové zprávě. V té době zároveň prováděla ve stanoveném prostoru běžnou činnost pěší hlídka. "Následkem výbuchu utrpěli smrtelná zranění tři čeští vojáci, rotný M.M. (1982), desátník K.B.(1990) a desátník P.Š.(1993)," oznámila armáda v tiskové zprávě.

Rodiny vojáků byly informovány, k dispozici jsou jim vojenští psychologové a vojenští kaplani.

"Tragická smrt tří našich vojáků mě velmi zasáhla. Všem rodinám a blízkým chci vyjádřit svou hlubokou soustrast," uvedl ministr obrany Metnar. Ministr je v telefonickém kontaktu s předsedou vlády i velením Armády ČR.

"Zpráva o úmrtí vojáků je vždy ta nejhorší, velmi mě to zasáhlo. V mých očích jsou to hrdinové, kteří se za hranicemi České republiky podíleli na boji proti terorismu. Celá země by na ně měla být hrdá. Upřímnou soustrast rodinám, příbuzným a kamarádům," uvedl náčelník GŠ AČR Opata.

O úmrtí tří příslušníků mise NATO v Afghánistánu informovaly agentury už dopoledne, ale bez uvedení národnosti zabitých. Při útoku, k němuž se přihlásilo radikální hnutí Tálibán, byli podle velení mise zranění tři další členové hlídky, jeden Američan a dva vojáci afghánské armády.

Politici litují oběti českých vojáků, mají je za hrdiny

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil označil vojáky za hrdiny. Váží si toho, co udělali pro vlast, uvedl na svém twitterovém účtu. Podobně jako on i další politici vyjádřili v reakcích pro ČTK nad jejich obětí lítost a soustrast příbuzným.

"Je mi moc líto úmrtí našich tří vojáků v Afghánistánu. Hrdinů, kteří bojovali proti teroristům tak daleko od vlasti a které zavraždil sebevražedný útočník. Vážím si toho, co udělali pro naši zemi. Vyslovuji svou nejhlubší soustrast jejich rodinám a pozůstalým," uvedl předseda vlády a ANO.

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že ho zpráva o smrti vojáků hluboce zasáhla. "Stali se obětí útoku sebevražedného atentátníka při plnění úkolů v rámci operace Resolute Support. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast jejich rodinám a blízkým v těchto těžkých chvílích," napsal ČTK. "Ztráta třech životů mladých vojáků je obrovskou tragédií pro jejich rodiny i pro naši zemi," uvedl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl, že "nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za druhé". Podotkl, že vojáci sice bojovali proti terorismu a náboženskému fanatismu za hranicemi, ale "bojovali za naši vlast". Podobně podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka vojáci "stáli za nás za všechny v první linii ve válce s terorismem a přinesli nejvyšší oběť".

Oběti vojáků hluboce lituje také předseda Pirátů Ivan Bartoš. "Přál bych si, aby světová bezpečnostní situace byla lepší a k podobným událostem nedocházelo," uvedl. Soustrast rodinám vojáků, kteří padli při plnění služebních povinností v Afghánistánu, vyjádřil rovněž předseda KSČM Vojtěch Filip. "Je třeba v souladu s mírovou politikou zabránit šíření agrese a terorismu po celém světě, a to za pomoci světových velmocí, aby nedocházelo k těmto zbytečným obětem," sdělil ČTK.

Úctu padlým vojáků vyjádřil i předseda SPD Tomio Okamura. Zároveň ale zkritizoval zahraniční mise české armády včetně afghánské, jejímž cílem je prý vytvořit z Afghánistánu "protektorát NATO a především USA". "Afghánistán je třeba nechat Afgháncům a nenutit jim politické, ani jiné pro ně cizí modely," tvrdí. Terorismus podle Okamury hrozí hlavně díky imigrační politice EU a čeští vojáci budou potřeba doma.

Předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) označila úmrtí vojáků v důsledku teroristického činu za velkou tragédií. "Útok atentátníka je hanebným a podlým zločinem, který nám znovu připomíná, že svět není bezpečný a že proti terorismu musíme dál nesmlouvavě bojovat," uvedla. Je "hrdá na všechny, kdo statečně a s odvahou bojují za naši svobodu daleko od svých domovů a rodin".

"Hluboce se skláním před památkou našich hrdinů, kteří obětovali život v boji s terorismem," napsal v reakci pro ČTK předseda STAN Petr Gazdík. Podle něj "daleko odsud bojují za to, abychom my doma nežili v každodenním nebezpečí či dokonce válce". "Měli bychom si vážit svobody a demokracie ve které žijeme," dodal.

Padlí vojáci byli podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila "hrdinové, kteří bojovali daleko od svých domovů a rodin za bezpečnost naší země" a zaslouží si si obdiv. "Zemřeli při službě naší vlasti a zaslouží si naši úctu a věčnou památku," uvedl také předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Hlubokou lítost na ztrátou životů českých vojáků v Afghánistánu vyjádřil rovněž místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.