Padly tvrdé tresty za kupčení s řidičáky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Fluger Rene

Stát se řidičem mohl ve Velkém Meziříčí ještě nedávno naprosto kdokoli. Stačilo, když měl peníze. Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou dnes tvrdě potrestal zkušebního komisaře Tomáše Bílka a dva učitele velkomeziříčské autoškoly - Lubomíra Izdného a Lubomíra Kobylku - za to, že kupčili s řidičskými průkazy. Bílek s Izdným dostali za korupci čtyřletý trest, Kobylka si má odsedět tři roky.

Obvyklá taxa za „nákup“ řidičského průkazu byla až osm tisíc korun. K předání úplatku docházelo na různých místech - například na benzinové pumpě. Ten, kdo zaplatil, zbavil se starostí. Nemusel se učit a test za něj v případě potřeby vyplnili uplacení učitelé přímo pod dohledem zkušebního komisaře.

„Dozvěděl jsem se od známého z práce, že mohu získat papíry na motorku nelegálně, bez zkoušek. Po telefonu jsem si domluvil schůzku s panem Izdným na benzince v Jihlavě a předal mu vyplněnou žádost a zálohu. Teorii ani jízdy jsem neabsolvoval. Pak jsem nějak šíleně vyplnil závěrečný písemný test, přesto jsem prospěl,“ popsal soudu loni v říjnu obvyklou praxi jeden z „líných“ žáků.

Na stopu rozsáhlé „auto-korupce“ přivedli policisty anonymové a pomohlo rovněž upozornění z ministerstev dopravy a vnitra, že se testy ve Velkém Meziříčí provádějí nestandardně. Soud rozplétal mimořádně rozsáhlý případ skoro rok, vyslechl zhruba 120 svědků a přehrál hodiny zvukových i obrazových nahrávek, které na podzim roku 2009 pořídila policie.

Viníci popírali vinu

Všichni tři korupčníci svou vinu popírali, a to poměrně vynalézavě. Například Kobylka dle serveru idnes.cz tvrdil, že se nervózní žáky snažil jen uklidnit: „Když měl žák problém s ovládáním počítače, snažil jsem se mu pomoci a ve vztahu žák–učitel jsem se ho snažil morálně podpořit. Každá zkouška znamená psychickou újmu. Učitel se má snažit žáka nadzvednout, ne potopit.“ Nebylo mu to nic platné - státní zástupce ho konfrontoval se záznamy skryté kamery, na kterých bylo vidět, že v jednom případě manipuloval myší celých 11 minut, kdežto jeho žák pouhé tři.

Rozsudek není pravomocný a bude mít ještě dohru u krajského soudu.