Pancová a Kott mají obstavený majetek

Exposlanec ODS a současný blízký spolupracovník středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha Petr Kott na archivním snímku ze 7. října 2003. Kott je údajně ve skupině lidí, kterou spolu s Rathem zadržela policie. Podle žalobců je osm zadržených podezřelých z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky.

Exposlanec ODS a současný blízký spolupracovník středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha Petr Kott na archivním snímku ze 7. října 2003. Kott je údajně ve skupině lidí, kterou spolu s Rathem zadržela policie. Podle žalobců je osm zadržených podezřelých z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky. Zdroj: ctk-Kamaryt Michal

Státní zastupitelství údajně nechalo obstavit nemovitosti ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a exposlance Petra Kotta, které policie zadržela a obvinila spolu s poslancem a bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem.

Žalobci zaplombovali ženiny domy v Rudné, v Hostivici a v Jílovém u Prahy. Obstaveny jsou prý také exposlancovy nemovitosti v Bakově nad Jizerou a Doksech.

Pancová a Kott jsou spolu s Rathem a dalšími pěti viněni z toho, že zmanipulovali zadání tendru na rekonstrukci buštěhradského zámku. Pancová a Kott podle médií nechali upravit projekt financovaný z evropských fondů tak, aby se cena za opravy zvýšila o 46 milionů korun. Rath s tím prý souhlasil, policie ho dopadla se sedmimilionovým úplatkem v pondělí večer. Podle deníku Insider pak stíhá policie Pancovou s Kottem také kvůli opravě hostivického gymnázia a dodávkám techniky a vybavení do kladenské a příbramské nemocnice.

Kott ani Pancová nyní nemohou svůj majetek prodat. Podle serveru Lidovky.cz by mohli vyšetřovatelé zabavit jejich majetek například v případě, že budou mít podezření, že jejich nákup pochází z trestné činnosti.

ČSSD pozastavilo v pátek Pancové a Kottovi členství ve straně. Rath skončil sám. Sněmovní mandátový a imunitní výbor pak dnes doporučil sněmovně, aby potvrdil poslancovo stíhání.