Pancová možná opustí vazbu, Kott za mřížemi zůstane

Kateřina Pancová u soudu

Kateřina Pancová u soudu

Krajský soud v Praze dnes vyhověl někdejší ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové obžalované v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) a propustil ji z vazby. Jejího přítele Petra Kotta ve vězení nechal. Údajně hrozí, že by mařil proces například útěkem do ciziny.

Pancová musí odevzdat cestovní doklady a být pod dohledem probačního úředníka. Na svobodu se však ještě dnes nedostane, protože žalobce Petr Jirát podal na místě stížnost a rozhodnutí projedná v následujících týdnech Vrchní soud v Praze.

Soudce Robert Pacovský nejdřív rozhodl o Kottovi. Písemný slib se nepřijímá, vazba se nenahrazuje dohledem probačního úředníka,“ uvedl soudce. Jinak tomu bylo u Pancové. Pacovský u ní nestanovil kauci, musí ale odevzdat cestovní doklady a dvakrát týdně se hlásit probačnímu úředníkovi.

Soudce se zmínil o tom, že u obou dále trvají důvody vazby, protože na základě důkazů lze vznést podezření, že se skutky popsané obžalobou opravdu staly. „Oběma nadále hrozí vysoký trest,“ dodal Pacovský. Naléhavost důvodů vazby ale u jednotlivých obžalovaných podle něj v čase klesá, přičemž poslední rozhodnutí padlo před více než čtvrt rokem.

Zatímco u Kotta prý nenastaly výrazné změny v osobních poměrech, Pancová je podle soudce v situaci, kdy lze vazbu nahradit dohledem úřadu. Lékařka v pondělním vyjádření k důvodům vazby například uvedla, že se zhoršil zdravotní stav jejího otce, a také může nastoupit do motolské nemocnice.