Peake: v regionech je to ohledně odchodu VV z vlády půl na půl

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: E15 Anna Vackova

Regionální organizace vládních Věcí veřejných jsou zatím rozpolcené v otázce, zda by v úterý mělo stranické vedení rozhodnout o odchodu strany z koalice. Prohlásila to vicepremiérka a místopředsedkyně nejmenší vládní strany Karolína Peake v diskusi ČT Otázky Václava Moravce.

Peake Zdůraznila, že pro koaliční partnery, tedy ODS a TOP 09, je jednoduché bagatelizovat poslední nahrávku, která podle VV dokládá snahu některých jednotlivců z těchto stran uskutečnit puč v poslaneckém klubu Věcí veřejných.

„Myslím, že si jako koaliční partner zasloužíme nějaké vysvětlení,“ řekla Peake. Premiér Petr Nečas (ODS), který byl v pořadu hostem před Peake, ale poznamenal, že by snahu VV o podobnou diskusi pokládal za bizarní. „Já pevně doufám, že do něčeho takového se nebudeme zamotávat. Toto jsou vnitřní problém VV a oni by do svých vnitřních problémů neměli zatahovat nikoho jiného,“ řekl. Zároveň zdůraznil, že vládní koalice v důležitých momentech vždy prokázala svou soudržnost.

K odchodu VV z vlády vyzval v pátek místopředseda strany Tomáš Jarolím s tím, že pokud strana vládu neopustí, je rozhodnut rezignovat na funkci ve straně. Věc bude v úterý na společném jednání řešit grémium strany a její poslanecký klub. Regiony, z nichž některé své definitivní slovo ještě neřekly, jsou podle Peake situací „velmi zneklidněné“ a nahrávka pro část z nich byla pomyslnou poslední kapkou. „Už opravdu mají chuť vykašlat se na koalici, odejít,“ poznamenala. Jiné regiony ale podle ní říkají, že je především potřeba plnit stranický program.

Peake, která dosud vydávala prohlášení nabádající ke zdrženlivosti, dnes v televizi připustila, že Věcmi veřejnými zveřejněná nahrávka rozhovoru mezi poslankyní Kristýnou Kočí a ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským je zajímavá. Její obsah má vicepremiérka za „velmi zarážející“. Kočí na záznamu, který zřejmě pořídila ona sama, mimo jiné uvádí, že dostala od koaličních politiků velkorysé nabídky za „odstřelení“ nynějšího šéfa poslaneckého klubu VV a tehdejšího ministra dopravy Víta Bárty.

„Z velké části potvrzuje to, o čem se tady spekulovalo celý minulý rok. Tedy, že se někteří jednotlivci z koaličních stran snažili přepsat výsledek demokratických voleb nedemokratickými metodami,“ uvedla Peake. Připustila, že pro ODS a TOP je snadné nad nahrávkou mávnout rukou. „S nahrávkami se roztrhl pytel. Chápu, že je velmi jednoduché to smést ze stolu,“ podotkla.

Kromě kauzy s nejnovější nahrávkou by se VV měly v úterý zabývat i řešením situace ohledně výběru nového ministra školství. Podle Nečase zatím od nejmenší koaliční strany žádné jméno toho, kdo by měl nahradit Josefa Dobeše, nezaznělo.