Péči o naše pojištěnce zajistíme, uklidňuje šéf VZP

Pavel Horák

Pavel Horák Zdroj: mediafax

Klienti Všeobecná zdravotní pojišťovny (VZP) se nemusí obávat neuhrazení péče kvůli tomu, že by na úhradu něměla pojišťovna finanční prostředky. Pojišťovna sice už rozpustila své rezervy, ale zdravotnickým zařízením plati jen s minimálním zpožděním. Přesto chce VZP kvůli dosažení stability mezi příjmy a výdaji v příštím roce snížit úhrady zdravotnickým zařízením o jedno procento, snižovat personální náklady a prodávat nepotřebný majetek. Dnes o tom informoval šéf VZP Pavel Horák.

Na zdravotní péči letos pojišťovna vydá přibližně 142 miliard korun, tedy zhruba o tři miliardy víc než loni, zhruba ve stejné výši odhaduje VZP také své příjmy. Celkové výdaje mají být o pět miliard vyšší, tedy 147 miliard.

Pojišťovna v letošním roce sahala na přebytky z let konjunktury, které postupně rozpouštěla. Navíc vydá za péči zhruba o čtyři procenta víc, než původně plánovala.

„VZP hospodaří konzervativně a i díky tomu se ekonomická krize českého zdravotnictví v podstatě nedotkla,“ tvrdí Horák. Pojišťovna podle něj nikdy nenadhodnocovala příjmy, naopak se ve svých odhadech drží při zemi. „Místo toho se z médií dozvídám, že pojišťovna téměř nemá rezervy a má peníze pouze na dva dny dopředu. Takové informace jsou mediální panikou,“ zlobil se Horák.

„V příštím roce by měly příjmy VZP stoupnout ze 142 na 146 miliard korun,“ uvedl Horák, podle nějž pojišťovna ve svém odhadu počítá příští rok s růstem mezd o dvě procenta a růstem HDP o 1,5 procenta. Odhad je VZP opatrnější než ministerstvo financí, které předpokládá růst 2,5 procenta.

„Byl zde předpoklad, že v tomto roce klesnou náklady na zdravotní péči o dvě procenta, realita je taková, že došlo k navýšení příjmů zdravotnických zařízení o dvě procenta,“ upozornil Horák.

„Jsme v situaci, kdy zdravotnická zařízení dostávají víc peněz, blížíme se k rovnovážné bilanci a k tomu abychom rovnováhy dosáhli je nutné snížení úhrad o jedno procento,“ nastínil šéf VZP. „Pokud nemocnice zracionalizují svůj provoz, peníze jim necháme,“ dodal. Úspory lze podle Horáka najít v nižších personálních nákladech a celkově vyšší efektivitě.

Šetření plánuje také samotná VZP. Snížením počtu zaměstnanců chce pojišťovna ušetřit čtvrt miliardy korun. Letos by mělo odejít 450 zaměstnanců, v příštím roce dalších 250. Další významné úspory by měl přinést prodej nepotřebných nemovitostí.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.