Pecina: O návratu Lessyho k policii rozhodnu příští týden

Martin Pecina

Martin Pecina

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina rozhodne o případném návratu bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho do služebního poměru příští týden. Řekl to dnes v pořadu Otázky Václava Moravce České televize. Lessy usiluje o návrat do čela sboru poté, co soud zastavil jeho trestní stíhání jako nedůvodné. Byl podezřelý ze zneužití pravomoci a pomluvy.

Pecina uvedl, že čeká na posouzení případu komisí na vnitru, bude se ale řídit hlavně pravomocným verdiktem Městského soudu v Praze (MS), který Lessyho stíhání zastavil. Předchozí instance, obvodní soud, bývalého šéfa policie osvobodila s tím, že se skutek nestal. Podle Peciny je nutné na Lessyho pohlížet jako na nevinného. „Očekávám, že příští týden mi moje rozkladová komise připraví rozhodnutí,“ řekl Pecina. Teoretický prý může vrátit Lessyho do služebního poměru.

S rozhodnutím městského soudu o zastavení Lessyho stíhání se ale nesmířilo Městské státní zastupitelství v Praze, které podalo nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi podnět k podání dovolání. Pecina na případný krok Zemana, kterému skončí lhůta na podání ke konci prosince, prý čekat nebude, protože, jak řekl, musí konat na základě rozsudku MS.

Pokud Lessyho vrátí do vedoucí funkce, bude mít policie dva prezidenty - po Lessym byl do čela sboru jmenován Martin Červíček. Pecina v takovém případě zahájí další správní řízení, ve kterém se rozhodne, kdo bude policii řídit.

Lessyho vyhodil Pecinův předchůdce Jan Kubice poté, co jej loni v srpnu obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi.

Kauza náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka

Obžaloba tvrdila, že Lessy v září 2011 prý předal své mluvčí anonym na náměstka Vaňka a pověřil ji, aby dokument poskytla novináři Práva. Následně v rozhovoru pro deník uvedl, že jeden z údajných členů takzvaného Toflova gangu Rudolf Setvák „zametal“ jako pracovník policejní inspekce oznámení na Vaňka. Lessy se hájil tím, že své mluvčí žádné materiály s pokynem, aby je předala novináři, nedal. Redaktor se ho prý na Vaňka sám telefonicky dotazoval.

Pecina zmínil v Otázkách Václava Moravce také jednání o novele zákona o státní službě. Původně jej mělo na starost vnitro, nyní jej připravuje ministerstvo práce. Podle Peciny by normu mohla předložit ještě stávající vláda v demisi Jiřího Rusnoka, zejména pokud by se komplikovalo sestavování nového kabinetu. Zákon je podle Peciny důležitý kvůli čerpání peněz z nových fondů Evropské unie.

Vítězný Lessy: Kubice by měl dodržet slovo a odejít