Pecina: Sněmovna se příští týden nerozpustí, TOP 09 zase otočí

Martin Pecina odchází z politiky, bude šéfovat Vítkovice NP.

Martin Pecina odchází z politiky, bude šéfovat Vítkovice NP. Zdroj: E15 Anna Vackova

Sněmovna se podle názoru ministra vnitra v demisi Martina Peciny příští úterý kvůli postoji TOP 09 nerozpustí. Poslanci prý rozpuštění schválí nejdříve až v září. Podle Stanislava Polčáka z TOP 09 jde ale jen o zbožné přání Peciny, který chce zůstat ve vládě co nejdéle. Martin Pecina také potvrdil, že bude lídrem Strany práv občanů - zemanovců v Moravskoslezském kraji.

Ministr vnitra předpokládá, že se sice najde 120 hlasů poslanců potřebných pro rozpuštění dolní parlamentní komory, ale ne v příštím týdnu. „Země v tom chaosu si už zaslouží, aby volby byly. Ale přiznám se, že jsem maličko skeptický,“ uvedl Pecina v České televizi.

Podle něj TOP 09 zase otočí a řekne, že bychom měli ještě chvilku počkat. „Sněmovna se bude rozpouštět někdy v září,“ míní Martin Pecina.

Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák na Pecinovo tvrzení reagoval slovy, že neví, kolik zákonodárců bude nakonec pro rozpuštění sněmovny. „Nicméně všech 42 poslanců TOP 09 ano. Myslím, že je to spíš zbožné přání pana ministra Peciny, který by v úřadu bez důvěry parlamentu chtěl zůstat co nejdéle,“ řekl politik TOP 09.

Předčasné volby se musí konat do 60 dní od rozpuštění Poslanecké sněmovny. Ministr vnitra věří, že jeho úřad, který má přípravu voleb na starosti, lhůtu dodrží.

Tématu rozpuštění sněmovny se věnoval také průzkum agentur Median a STEM/MARK pro ČT. Podle něj o rozpuštění dolní komory vůbec nepochybuje pětina dotázaných. Téměř každý třetí ale míní, že se to spíš nepodaří. Určitě se poslanci nerozpustí podle 13 procent Čechů a Češek.

Podle Daniela Prokopa z Medianu je důvěra lidí v politické sliby poměrně nízká. Víc jim věří sympatizanti stran, které hlasování o rozpuštění vyvolaly - ČSSD, KSČM a TOP 09.

Pecina povede Zemanovce na Ostravsku

Pecina také potvrdil, že dostal nabídku, být lídrem Strany práv občanů - zemanovců v Moravskoslezském kraji a že tuto nabídku přijal. Odmítl obavy, že by kvůli předvolební kampani nestíhal práci ministra. Podle něj mítinky a televizní debaty bývají zpravidla o víkendech.

Poukázal také na to, že i v minulosti se řada jiných ministrů ve funkci ucházela o hlasy voličů před volbami. Kdo bude celostátním lídrem SPOZ se podle Peciny se ještě asi neřešilo. On sám tuto nabídku nedostal, ale kdyby ji dostal, pak by ji přijal.