Pekárek dostal pět let. Ze sněmovny ho vyhání opozice i domovská ODS

Nepravomocně odsouzený poslanec ODS za korupci Roman Pekárek u Vrchního soudu v Praze, který se 18. prosince zabýval jeho případem. Sněmovna Pekárka vydala 4. prosince k trestnímu stíhání.

Nepravomocně odsouzený poslanec ODS za korupci Roman Pekárek u Vrchního soudu v Praze, který se 18. prosince zabýval jeho případem. Sněmovna Pekárka vydala 4. prosince k trestnímu stíhání. Zdroj: ctk

Odsouzenému poslanci Pekárkovi snížil Vrchní soud šestiletý trest vězení na pět let. Druhý odsouzený, podnikatel Lička dostal místo ročního vězení podmínku. Pekárek je vůbec prvním pravomocně odsouzeným poslancem, který vykonává svoji funkci.

Poslanec ODS Roman Pekárek půjde na pět let do vězení. Vrchní soud v Praze mu tak zmírnil původní z šestiletý trest. Verdikt se týká přijetí úplatku a zneužití pravomoci. Pekárek zároveň dostal pokutu 250 tisíc korun. Rozsudek je pravomocný. Možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek.

Pekárek podle svých slov zatím neví, jaký bude jeho další postup. „Je to hrůza a jsem z toho zcela zničený,“ řekl po vynesení verdiktu. Odmítl ale odpovědět na otázku, zda složí poslanecký mandát, čemuž ho vyzývá koalice i opozice, nebo zda se bude dále dostavovat na jednání Sněmovny. „Nezlobte se prostě na mě, protože já jsem si opravdu myslel, že soud bude ty důkazy vážit opravdu vážně, a ne tímto způsobem,“ prohlásil. Několikrát pak zopakoval, že je nevinen a že neví, co bude dál dělat.

„Poslanec, který je pravomocně odsouzený za trestný čin korupce, by měl okamžitě sám odejít ze Sněmovny. Měl by se vzdát mandátu,“ řekl poslanec ODS a někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). ODS podle něj ale nyní na Pekárka už nemá žádný vliv, kterým by ho mohla k takovému kroku donutit. „Ústava nepředpokládala, že zde budou poslanci pravomocně odsouzení za takto závažnou trestnou činnost,“ poznamenal. Sněmovna by se proto podle něj měla vrátit k návrhu šéfky Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), podle nějž by poslanci, který spáchá úmyslný trestní čin, zanikne mandát.

„Pan Pekárek neměl vůbec nikdy do Poslanecké sněmovny nastupovat. Já chápu, že netušil, do čeho jde, nicméně, zvláště teď, potom co je odsouzený, tak ho veřejně vyzývám, aby opustil svůj poslanecký mandát, protože není síla kromě něho samotného, která ho toho mandátu může zbavit. Ať nedělá ostudu Poslanecké sněmovně, ať dál neznevažuje ústavní instituci,“ řekl předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. K prosazení reformního balíčku a návrhu zákona státního rozpočtu prý bude mít koalice dostatek hlasů i bez Pekárka.

Podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce by Pekárek také mohl „vypárovat“ vazebně stíhaného poslance ČSSD Davida Ratha.

Pekárek má primát, je první pravomocně odsouzený poslanec v historii

Pekárek je vůbec prvním pravomocně odsouzeným poslancem v době výkonu funkce. Pokud skutečně půjde do vězení a nevzdá se mandátu, do Sněmovny by ho nejspíše musela pravidelně dovážet eskorta, podobně jako tomu bylo u vazebně stíhaného Ratha.

Poslanec je souzen za to, že jako bývalý kolínský místostarosta, nabídl podle obžaloby brněnskému podnikateli Petru Ličkovi, že zařídí za milionový úplatek prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu. Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo. Vlastník nyní parcely pronajímá k zemědělským účelům.

Pekárek v období mezi hlavním líčením a odvolacím jednáním nahradil v Poslanecké sněmovně jednoho z rebelujících poslanců ODS. Koalici pak pomohl ve třetím čtení prosadit daňový balíček, či schválit Senátem vrácené církevní restituce nebo zavedení reformního druhého důchodového pilíře od příštího roku. Vládní strany by se ale tehdy bez jeho hlasu obešly.

Na potvrzení daňového balíčku by mohla mít koalice 101 hlasů i bez Pekárka. Když se schvaloval balíček ve třetím čtení, hlasovalo pro něj 101 poslanců včetně něj. Tehdy ale chyběl nemocný exministr kultury Jiří Besser z klubu TOP 09 a Starostů. Pekárek pozastavil členství v ODS. Ačkoli ho špičky ODS vyzývaly ke složení poslaneckého mandátu, neučinil to.