Pelikán chystá úder na „garážové“ provozovny insolvenčních správců

Robert Pelikán, ministr spravedlnosti

Robert Pelikán, ministr spravedlnosti Zdroj: Anna Vacková

Pokud ministerstvo spravedlnosti uspěje se svým plánem, řady 666 insolvenčních správců pravděpodobně prořídnou. Biti budou hlavně menší správci dělící se o kanceláře i asistentky. Návrh vyhlášky, který už prošel připomínkovým řízením, má ale spoustu kritiků.

Ministerstvo spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) pracuje na vyhlášce o personálním a materiálním vybavení insolvenčních správců, kvůli které pravděpodobně zaniknou kanceláře provozované „na koleně“. V roce 2016 Ústavní soud zrušil podobnou vyhlášku Pelikánova rezortu, podle níž musel být správce fyzicky přítomný v provozovně alespoň jeden den v týdnu.

„Cílem je prohloubení dobré praxe a dodržování osvědčených standardů, které jsou nezbytnou podmínkou pro řádný výkon funkce insolvenčního správce, což se projeví na další kultivaci insolvenčního prostředí v České republice. Návrh nové vyhlášky tak stanovuje obsah požadavků na personální a materiální vybavení insolvenčního správce a plnění jeho povinností v insolvenčním řízení,“ sdělil na dotaz E15 Premium mluvčí ministerstva spravedlnosti Jakub Říman. 

Navrhovaná vyhláška mimo jiné stanoví, že zaměstnanec insolvenčního správce nemůže pracovat v oboru ještě pro někoho jiného. Nyní je běžné, že jeden zaměstnanec v takové kanceláři zastupuje několik insolvenčních správců.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!