Pitr požádal o nový proces v kauze Setuza

Tomáš Pitr

Tomáš Pitr Zdroj: CTK/Krumphanzl Michal

Podnikatel Tomáš Pitr požádal o zrušení rozsudku, na základě kterého dostal souhrnný šestiletý trest za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit. Pražský městský soud tak bude muset případ znovu projednat, protože podnikatele soudil jako uprchlého, uvedla mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Pražský vrchní soud zase ve čtvrtek rozhodne, zda se Pitr dočká obnovy procesu v kauze daňových deliktů z roku 1994. Policie kontroverzního podnikatele přivezla na počátku dubna ze Švýcarska do vazební věznice v Brně.

„V pondělí jsme obdrželi podání, ve kterém odsouzený Tomáš Pitr využívá práva požádat o zrušení pravomocného odsuzujícího rozsudku, který byl vynesen v řízení proti uprchlému,“ uvedla Lhotáková. Soud v takovém případě musí muži vyhovět a nařídit nové hlavní líčení.

Pitr byl v Česku odsouzen dvakrát. Nejdříve jej soudy spolu s Miroslavem Provodem v roce 2006 potrestaly za podvody s daněmi z roku 1994 pěti lety vězení. O čtyři roky později dostal podnikatel souhrnný šestiletý trest za to, že s Michalem Zouharem vyvedli akcie Setuzy a Milo Surovárny. Firmě Agrocredit podle soudů způsobili škodu přesahující 700 milionů korun.

Ohledně případu daňových deliktů však loni v prosinci pražský městský soud rozhodl, že povoluje obnovu procesu. Státní zástupce si ale proti rozhodnutí podal stížnost, a případ tak bude posuzovat odvolací senát. „Rozhodne v neveřejném zasedání 19. dubna,“ řekl mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt. V případě, že by skutečně obnovu povolil, bude muset soud také rozhodnout, zda pošle Pitra do vazby. Muž totiž v takovém případě bude zcela na začátku - bez jakéhokoli odsouzení.

Pitr se od roku 2007 skrýval v zahraničí. V červenci 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. O jeho vydání do Čech rozhodl na konci loňského září pravomocně tamní nejvyšší federální soud. Podnikatel však ve Švýcarsku požádal kvůli obavě o svůj život a údajné podjatosti české justice o azyl. Jeho žádost sice úřad pro migraci zamítl, muž se ale odvolal k soudu. Teprve nedávno svoji žádost stáhl a rozhodl se vrátit do Česka.