Plány převést nemocnici Homolka na Prahu se drolí

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce Zdroj: profimedia.cz

Bouřlivé protesty opozice i některých koaličních poslanců proti převodu Nemocnice Na Homolce a podolského Ústavu péče o matku a dítě pod správu metropole začínají povážlivě drolit březnovou dohodu pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) a šéfa rezortu zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09).

„Situaci musíme nejprve důkladně analyzovat. Absolutně nic zatím není definitivní,“ řekl deníku E15 Heger v průběhu jednání výboru pro zdravotnictví ve sněmovně. Ochotu ke kompromisu naznačil i Svoboda. „Netvrdím, že to musíme prosadit za každou cenu, nebudeme odpor lámat přes koleno,“ řekl. Podle primátora by rozhodnutí mohlo padnout v říjnu.

Čtěte také:

Praha převezme od státu čtyři nemocnice včetně Homolky

Homolku povede neurochirurg Šetlík

Vedle toho, že Praha nemá zpracovaný žádný generel zdravotnictví, není jasné, zda by byl převod podmíněn schválením zákonné úpravy. „Musíme zjistit stav právních věcí. Není politická síla, jak projekt parlamentní cestou násilně prosadit. Pokud by byla pravděpodobnost průchodnosti malá, nemělo by smysl se o tom dále bavit,“ poznamenal Heger.

Ministr narazil na to, že dohoda mezi ním a primátorem vznikla v době, kdy se vládní koalice ODS, TOP 09 a VV opírala o 115 poslanců. Nyní jich má jistých jen sto, při nedávném hlasování o důvěře vládu podpořili ještě tři zákonodárci VV a nezařazení Pavel Bém a Michal Doktor zvolení za ODS.

Kromě ČSSD přitom proti převodu Homolky a podolské porodnice hlasitě protestuje šéf zdravotnického výboru Boris Šťastný (ODS). Kritizují ho i véčkaři, včetně jejich bývalých kolegů z platformy vicepremiérky Karolíny Peake. Šťastný by souhlasil s kompromisní variantou převodu dvou nebo tří nemocnic: Na Bulovce, Na Františku a Thomayerovy nemocnice. Dovedl by si představit i sloučení Homolky s blízkou motolskou fakultní nemocnicí.

Svoboda obhajuje zvažovaný převod čtyř nemocnic tím, že Praha nemá na rozdíl od ostatních krajů vlastní zařízení lůžkové péče. „Hovořilo se o jedné silné metropolitní nemocnici, měla to být Bulovka. Ta ale představuje jen 7,5 procenta celého lůžkového fondu kraje,“ argumentuje.

Na čem se Heger a Svoboda dohodli

Ze čtyř nemocnic by podle předběžných plánů mohl vzniknout holding se společnými nákupy léků, zdravotnického materiálu a přístrojů a rozdělením péče tak, aby se nezdvojovala. Počítá se také s přeměnou části akutních lůžek na lůžka následné péče. Zefektivnění činností by mělo chod nemocnic zlevnit. Praha by převodem nemocnic získala pod kontrolu téměř třetinu zdravotní péče ve městě. Odpůrci projektu se obávají privatizace špičkových pracovišť a postupného zániku méně lukrativních oddělení.