Platební morálka Čechů se lepší. Splácení dluhů loni zpomalilo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Průměrná částka, kterou z nesplacených pohledávek dlužníci hradí, klesla v roce 2017 o 14 procent na 2088 korun, vyplývá ze statistik inkasní agentury EOS KSI. Ačkoliv se platební morálka zadlužených Čechů od roku 2014 do loňského roku zlepšovala, podle odborníků ze sektoru inkasa pohledávek je nyní na svém maximu a výhledově očekávají pokles.

Průměrná splátka závazku klesla loni o 340 korun. K mírnému zlepšení došlo u žen. "Ačkoliv u některých dlužníků loni narostla schopnost a ochota uhradit svůj dluh najednou, celkově splácení pohledávek mírně zpomalilo. Vysvětlujeme si to tím, že platební morálka loni narazila na své maximum. V letošním roce očekáváme spíše klesající tendenci. Situaci Čechů ovlivní jak růst úrokových sazeb, tak postupné zvolňování tempa ekonomiky," uvedl jednatel EOS KSI Vladimír Vachel.

Výrazné rozdíly jsou napříč dlužníky z různých krajů České republiky. V ochotě domluvit se na platbách propadají zejména dlužníci z Karlovarského a Moravskoslezského kraje. Zde je vůle sjednat dohodu nižší až o čtvrtinu proti průměru ostatních krajů.

Nejlepší disciplína v následném dodržení takto sjednaných splátkových dohod je v Praze a na Vysočině (38 procent dlužníků tam dodržuje splátkové dohody) proti nejhorší morálce ze Zlínského (26 procent) a Jihočeského kraje (25 procent). Prvenství zůstává Praze i u splátek (průměrná úhrada 2282 korun), naopak nejnižší splátky jsou ochotni hradit obyvatelé Libereckého kraje (1781 korun).

"Domácnosti i firmy by se měly připravovat na možný pokles ekonomiky, a tedy i zhoršení jejich situace. Podnikům radíme si své pohledávky zajistit co nejdříve. Dlužníkům naopak doporučujeme nové závazky přijímat jen velmi obezřetně a ty stávající vyrovnávat po větších částkách. Zejména je vhodné vytvářet rezervy pro případ poklesu příjmů," uzavřel Vachel.