Češi a půjčky: rizikově se zadlužuje každý třetí

Topící se prasátko

Topící se prasátko Zdroj: Shutterstock

Peníze
Alza.cz
Alza.cz
elektronika
..
8
Fotogalerie

Netrpělivost, neochota šetřit, nízké mzdy a půjčky na každém rohu – kombinace, kvůli které se mnozí neváhají zadlužit. Dle České bankovní asociace (ČBA) lze říci, že téměř každý třetí člověk, který se zadlužuje, tak činí nezodpovědně. Nejčastěji se zadlužují muži ve středním věku.

Telefony, počítače, televize a další elektronika, to jsou hlavní lákadla, kvůli kterým se Češi neváhají zadlužit. V závěsu jsou pak domácí spotřebiče a auta. Dle asociace bankéřů se lidí často zadlužují impulzivně a úvěry si berou na předměty denní potřeby.

Hlavním důvodem pro nákup zboží na úvěr byla dle ČBA pro 41 procent respondentů výhodná splátková akce, zbytek dotázaných uvedl zhruba půl na půl neochotu šetřit, respektive nedostatek finančních prostředků.

#czechba - Češi se zadlužují především nákupem zboží na splátky, https://t.co/7c8HGXT3FZpic.twitter.com/DCLNxt0DPU

— ČBA (@czechba) 21. února 2018

Od bank si přitom půjčuje pouze 44 procent spotřebitelů, zbylých šestašedesát procent si půjčuje přímo od prodejců nebo od nebankovních institucí.

Průměrná výše půjčky činí 45 tisíc korun, rozptyl je ale veliký. Třetina respondentů si půjčila více než 100 tisíc korun. Čtvrtina naopak méně než 10 tisíc korun. Jenže právě „malé“ dluhy často vedou do velkých problémů. Podle oficiálních statistik Poradny při finanční tísni představuje 85 procent všech dluhů v exekuci právě dluhy do 10 tisíc korun.

A jak se pozná rizikový dlužník? Tak například je ochotný krýt splátky další půjčkou nebo si půjčil při dlouhodobém nedostatku financí. Dalším typickým ukazatelem je půjčka na běžnou spotřebu nebo zábavu.

Dluhovou spirálu roztáčí nízké příjmy

Dle šetření ČBA se rizikově zadlužuje takřka každý třetí Čech, který si půjčuje. Většina ze spotřebitelů (76 procent), kteří si půjčují rizikově, přitom mají nebo měli půjčku od nebankovní společnosti nebo přímo od prodejce zboží.

K rizikovým půjčkám inklinují především lidé ve středním věku 35-54 let (25 procent), zatímco starší lidé bývají častěji v otázce zadlužování opatrnější. Rovněž nepřekvapí ta skutečnost, že tendence rizikově si půjčovat klesá s vyššími úsporami domácnosti – z domácností s úsporami menšími než 10 000 Kč je rizikově zadluženo dokonce 30 procent.

Rada, jak se vyhnout dluhové pasti je jednoduchá, ale ne každý odolá... Zní takto: nepůjčujte si na zbytečnosti a naučte se správně šetřit, nečekané výdaje hraďte z rezervy.

A jak jste na tom vy? Půjčili byste si třeba na nový iPhone?