Po nehodě rychlíků u Horažďovic je v nemocnici 15 lidí

Rychlík Českých drah

Rychlík Českých drah Zdroj: e15, anna vackova

U Horažďovic dnes vykolejily dva poslední vagony rychlíku a narazily do dalšího rychlíku, který stál v protisměru na vedlejší koleji. Se středně těžkými a lehkými zraněními převezli záchranáři do nemocnic 15 lidí. Nikdo není v ohrožení života. Další desítky lidí utrpěly lehčí zranění a záchranáři je ošetřili na místě. Ve vlacích bylo asi 200 pasažérů, nehodu možná zavinila špatně přehozená výhybka. Škoda je odhadnuta na 12,5 milionu korun.

Vykolejily vagony u rychlíku 668 Rožmberk jedoucího z Brna a Českých Budějovic do Plzně. Vagony narazily do přední části rychlíku Vajgar, který jel z Plzně do Brna. Stanice Horažďovice - předměstí je po nehodě mimo provoz, místo vlaků mezi Nepomukem a Strakonicemi jezdí autobusy. Omezení potrvá a náhradní doprava bude jezdit podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského zřejmě do středečního poledne.

Podle Jana Kučery z Drážní inspekce stál rychlík Vajgar před návěstidlem do stanice a čekal na průjezd rychlíku Rožmberk. Protože stanice se rekonstruuje, rychlík od Plzně měl přijet na stejnou kolej, z níž odjížděl vlak od Brna. Příčinou nehody by mohla být špatně přehozená výhybka. Podle Kučery byla pravděpodobně přehozena přímo pod projíždějícím vlakem, takže jeho poslední a předposlední vůz vykolejil. Při nehodě vznikla na lokomotivě a poškozených vozech škoda 12 milionu korun, dalšího půl milionu na kolejích, doplnil Kučera.

„Na místě jsme ošetřili sedm středně těžce poraněných, kteří byli převezeni do nemocnic, stejně jako dalších osm lidí s lehčími poraněními,“ řekla mluvčí záchranné služby Lenka Ptáčková. Dalších asi 35 osob, které měly oděrky a lehčí poranění nevyžadující hospitalizaci, zdravotníci doprovodili na nádraží k náhradní dopravě. Tři pacienty odvezly vrtulníky do nemocnic v Plzni a v Českých Budějovicích, další zraněné převezly sanitky do nemocnic v Klatovech, Strakonicích, Sušici. Například v klatovské nemocnici, kam přijelo šest lidí, zůstalo pět pacientů, vesměs jen na pozorování, šestý byl po ošetření a prohlédnutí lékařem propuštěn domů, řekl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Na místo vyslali zdravotníci po ohlášení nehody sedm sanitek a tři vrtulníky. Kromě záchranářů z Plzně - Líní letěly na místo také záchranářské vrtulníky z Českých Budějovic a z Prahy.

Nehoda se stala kolem 13:12. České dráhy povolaly na místo posily, aby informovaly cestující o náhradní dopravě a o přestupech. Ve stanicích dráhy zajistily v horku balenou vodu, uvedl Šťáhlavský. Náhradní doprava za rychlíky jezdí mezi Strakonicemi a Nepomukem, za regionální dopravu v úseku Strakonice - Horažďovice předměstí - Pačejov.

Dráhy odškodní zraněné z vlaku, kteří se mohou obrátit na právní odbor, v plné výši vrátí jízdné pasažérům, kterých se nehoda dotkla, řekl mluvčí.

Hasiči pomohli vynést z vlaku zraněné a předat je lékařům, pomáhali i ostatním cestujícím, řekla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Pasažéry z rychlíků převezly náhradní autobusy do stanic Strakonice a Nepomuk.

Ve stanici Horažďovice - předměstí vykolejil loni v prosinci také jeden vagon nákladního vlaku. Nehoda na hlavní trati Plzeň - České Budějovice, která se využívá i k pokračování na Brno, se tehdy obešla bez zranění. Vykolejení se škodou téměř 12,2 milionu korun zavinilo podle závěrů vyšetřování zadření ložiska na nápravě vagonu. Zároveň ale nebyl funkční indikátor a výpravčí dvou stanic, i když o závadě věděli, neupozornili strojvedoucího a neudělali nic, aby vlak zastavili.