Po zrušení poplatků platí lidé u lékaře a v lékárnách o dvě třetiny méně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Poté, co lidé loni přestali platit lékařům a lékárníkům třicetikorunové regulační poplatky, dramaticky poklesly částky, které většina Čechů nechává v ordinacích a v lékárnách. Zatímco v roce 2014 překročilo ochranný limit 148 tisíc klientů VZP a pojišťovna jim vracela přeplatky v celkové výši přes 187 milionů korun, loni už se totéž týkalo jen 47 tisíc lidí a celková výše přeplatku nedosáhla ani na 59 milionů korun.

Do ochranného limitu se původně započítávaly jak třicetikorunové regulační poplatky, tak započitatelné doplatky za léky. Většina regulačních poplatků však byla ke konci roku 2014 zrušena, nadále se platí jen 90 korun za pohotovost.

Tato platba se však do ochranného limitu nezapočítává. Nadále tak do něj spadají jen doplatky za léky. Výše ochranného limitu je pět tisíc korun, u dětí do 18 let a seniorů nad 65 let je snížena na polovinu. Vše, co lidé zaplatí za započitatelné doplatky na léky navíc, jim VZP vrací.

Z dat podle jednotlivých regionů, o kterých informovala VZP, vyplývá, že ačkoliv absolutní výše přeplatků i počet klientů, kteří jich dosáhli, v meziročním srovnání prudce klesla, výše průměrného přeplatku na jednoho pojištěnce se nijak výrazně nemění.

Kolik klientů VZP překročilo ochranný limit a kolik jim pojišťovna vracelaKolik klientů VZP překročilo ochranný limit a kolik jim pojišťovna vracelaKolik klientů VZP překročilo ochranný limit a kolik jim pojišťovna vracela | VZPPramen: VZP