Pod místostarostkou Prahy 8 Borhyovou se kývá židle, musí vysvětlit kauzu s bydlištěm

Švábky v Praze 8

Švábky v Praze 8 Zdroj: SJu CC BY-SA 3.0 Wikimedia-Commons

Rezidenční objekty - 2. místo: DOCK Rezidence, Praha 8, Crestyl
Jedna z klinik Medicover/Mediconet sídlí na Praze 8 v Rubín Office Center.
Křižíkova, Praha 8
Menší zelené plochy v Libni čeká zvelebení.
Menší zelené plochy v Libni čeká zvelebení.
7
Fotogalerie

Podle nálezu Ústavního soudu zaniká zastupiteli s trvalým pobytem mimo obec, kde byl zvolen, mandát. Místostarostka Prahy 8 zřejmě skončí buď dobrovolně, nebo bude mandátu zbavena. Naznačují to i její koaliční partneři.

Ani blesková změna adresy místostarostky a zastupitelky Prahy 8 Aleny Borhyové (ANO), která se před týdnem přehlásila z Dolních Chaber do Libně, nepřesvědčila opozici. ODS a TOP 09 trvají na tom, aby složila mandát i funkci na radnici.

Tím, že měla nahlášený pobyt mimo městskou část, porušila podle nich zákon. Strany se mimo jiné opírají o dřívější nález ústavních soudců. Borhyová má případ nejpozději do konce týdne vysvětlit koaličním partnerům z ČSSD a Strany zelených, jejichž radu drží u moci komunisté.

Dolní Chabry, kde Borhyová bydlela od prosince 2015 až do minulé soboty, jsou samostatným volebním obvodem. Zastupitel však může kandidovat, být zvolen a vykonávat mandát jen v obvodu, kde trvale žije.

„Paní Borhyová udělala fatální chybu. Je si dobře vědoma toho, že porušuje zákon, a tak se rychle přihlásila v Libni. Je smutné, že radnici mohou vést lidé s nulovým právním vědomím a bez respektu k občanům,“ řekl předseda občanskodemokratických zastupitelů Ondřej Gros.

Jeho slova dokládá nález Ústavního soudu číslo 420 z 10. října 2000, který tehdy řešil podobný případ. Soudci dospěli k závěru, že zastupitel, který měl pouhé tři týdny trvale hlášený pobyt mimo obec, kde vykonával mandát, o něj přišel oprávněně. Dali tak za pravdu přednostovi Okresního úřadu v Pelhřimově, který o zániku mandátu rozhodl.

Borhyová se postu v zastupitelstvu buď vzdá dobrovolně, nebo ředitelka magistrátu Martina Děvěrová požádá zastupitelstvo Prahy 8, aby ji mandátu zbavilo. Případně ho zruší ministerstvo vnitra. Na Děvěrovou i vnitro se už obrátila zastupitelka Petra Hainzová (TOP 09). „Je otázkou, zda v období, kdy nebyla na osmičce hlášena, jsou kroky vykonané paní Borhyovou platné,“ uvedla.

Borhyová případ nekomentuje. Podle starosty osmičky Romana Petruse (ČSSD) by se k němu měla do konce týdne „zásadním způsobem vyjádřit“. „A sdělit, jak a jestli chce pokračovat. Pokud se prokáže, že informace od opozice jsou pravdivé, zastupitelé za sociální demokracii by na jednání zastupitelstva hlasovali o ukončení mandátu,“ řekl.

Pokud by Borhyová v zastupitelstvu skončila, na její místo by nastoupil náhradník z ANO. Stejně tak by hnutí vybíralo kandidáta na uvolněné místo v radě.