Podniká se hůř. Ubylo zakázek a prudce klesla výroba

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: freedigitalphotos.net

V Česku poprvé od července 2009 klesla výroba i objem nových zakázek. Zhoršení podmínek pro podnikání ukazuje výrobní index HSBC PMI, který sleduje změny jak v objemu nových zakázek, tak také ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Index, který pro banku HSBC zpracovala společnost Markit poprvé od od října 2009 klesl pod neutrální hranici padesáti bodů. Výsledek nad 50 body by naopak ukazoval zlepšení sektoru.

„Pokles indexu pod neutrální hranici, dává za pravdu korekcím růstu HDP, které jsme viděli v posledních několika měsících. Česká centrální banka, české ministerstvo financí i Evropská komise snížily prognózy růstu v roce 2012 o víc než polovinu na 0,7–1,2 procenta, oproti předchozímu předpokládanému růstu ve výši bezmála dvou procent z roku 2011. Výroba, nové zakázky a zaměstnanost klesly v listopadu pod hranici 50 bodů a čtyři z pěti složek indexu PMI tudíž nyní poukazují na zhoršující se podmínky,“ hodnotí výsledek Agata Urbanska, ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC.

Klíčovým faktorem oslabení objemu nových zakázek byla zejména slabší poptávka z amerického a západoevropského trhu.
Převážně kvůli klesajícímu objemu nových zakázek omezili čeští výrobci v listopadu výrobu, přičemž jde o první meziměsíční pokles zaznamenaný za 28 měsíců. Po více než dvou letech růstu klesla také rozpracovanost.

„Ostré oslabení indexu nových zakázek naznačuje další pokles výroby v následujících měsících. Růst průmyslové výroby zpomaluje od počátku tohoto roku z průměru 12,5 procenta v prvním čtvrtletí na pouhých 2,5 procenta v září. Zatímco růst exportu se oproti průmyslové výrobě doposud držel, index nových exportních zakázek v listopadu rovněž oslabil. Navíc se tento index za poslední dva měsíce propadl o více než v celém období leden-září. Z toho vyplývá, že v silném exportním výkonu nás čeká ostrý zlom. Zatímco ceny vstupů v listopadu stouply, ceny hotových výrobků poprvé od srpna 2010 klesly,“ dodává Urbanska.

Český výrobní idnex HSBC PMI

Výrovní idnex PMIVýrovní idnex PMI | HSBC, MarkitZdroj: HSBC, Merkit