Podpora biopaliv nekončí, poslanci ANO nakonec otočili

Ilustrační foto, řepka olejná

Ilustrační foto, řepka olejná Zdroj: Kubelka Tomas

Daňové zvýhodnění biopaliv bude pokračovat. Poslanci koalice dnes návrh na zrušení podpory nakonec nepodpořili, ačkoliv předseda ANO Andrej Babiš v minulosti sliboval opak. Sněmovna naopak schválila zdanění surového tabáku spotřební daní a také možnost nižších kaucí pro distributory pohonných hmot. Zákon nyní zamíří do Senátu.

Pro ukončení daňové podpory biopaliv hlasovali jen tři poslanci ANO, 25 jich bylo naopak proti a 15 včetně Babiše se zdrželo. „Hnutí ANO je součástí vládní koalice a kolegové ze sociální demokracie a KDU-ČSL trvali na tom, abychom takto hlasovali, to je všechno,” vysvětlil místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle místopředsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska ale poslanci ANO hlasovali jinak jen proto, aby podpořili soukromý zájem skupiny Agrofert. „Je to bezprecedentní a skandální. Lhali jste. Vy si vážně myslíte, že vám projde úplně všechno? Je to cynická dohoda uvnitř koalice,“ řekl Kalousek bezprostředně po hlasování.

Cílem neschváleného návrhu bylo sladit český zákon s právem EU, protože k 30. červnu končí dosavadní program podpory biopaliv z dílny Evropské komise. Návrhy na zrušení podpory byly dva - jeden od exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a druhý od poslance ANO Karla Raise. Nakonec se hlasovalo jen o Raisově návrhu.

Babiš dříve konec podpory podporoval, nakonec se zdržel

Ministr financí Andrej Babiš (ANO), který je v souvislosti s podporou biopaliv jakožto majitel skupiny Agrofert kritizován kvůli možnému střetu zájmů, zaujal k návrhu neutrální stanovisko, ačkoliv s ukončením podpory dříve souhlasil.

„Souhlasím s ukončením daňové podpory biopaliv, protože už nechci poslouchat Kalouskovy lži a demagogii. Stát nebude dotovat vysokoobjemová biopaliva a ušetří 1,5 miliardy ročně. Zaplatí to občané a přepravní firmy v cenách. Poděkovat můžou Kalouskovi,“ řekl před dvěma týdny .

Přečtěte si komentář Pavla Párla:

Vláda má už od loňska schválený nový program podpory biopaliv. Předložila v souvislosti s tím kontroverzní návrh zákona, který podporu biopaliv prodlužuje. Poslanci by se jím měli zabývat v prvním čtení ve středu odpoledne. Tento návrh ale čelí kritice. Jeho odpůrci tvrdí, že podpora bude sloužit skupině Agrofert.

Nižší kauce, nová daň na surový tabák

Schválená novela zákona o spotřebních daních má také umožnit, aby kauce pro prodejce pohonných hmot klesly z 20 milionů na deset milionů korun. Zavedení kaucí bylo jedním z opatření proti daňovým únikům. Ústavní soud však loni ustanovení s platností od července letošního roku zrušil. Podle soudu má být kauce odstupňována, aby zohledňovala situaci menších distributorů. Unie nezávislých petrolejářů návrh na snížení sazby již dříve uvítala. Distributoři pohonných hmot budou moci podle novely o snížení kauce žádat při splnění stanovených podmínek.

Čtěte

na změnu postoje ANO

Schválená novela také uvaluje plošně spotřební daň na surový tabák. Zdaňovat se bude stejně jako tabák ke kouření, tedy sazbou 1896 korun za kilogram. Současně s tím novela zavádí registr osob, které s takovým tabákem nakládají. Má to pomoci omezit daňové úniky, které vznikají při výrobě nezdaněných tabákových výrobků. Surový tabák může sloužit k jejich produkci.