Podvodníci za zády VZP nabírají pojišťovně klienty. Motiv šetří policie

VZP

VZP Zdroj: ctk

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) řeší problém s podvodným náborem klientů. Na policii se množí trestní oznámení, jejichž podavatelé tvrdí, že byli podomními náboráři bez vlastního vědomí přeregistrováni od jiné zdravotní pojišťovny právě k VZP. Záležitost je nyní aktuální, kdo chce totiž od 1. ledna 2015 změnit zdravotní pojišťovnu, musí podepsat přestupní lístek do 30. června 2014.

Naprostá většina případů, jimiž se policie zabývá, má podobný průběh. Při pokusu vyřídit nejrůznější záležitosti u své zdravotní pojišťovny lidé zjistí, že kdosi zfalšoval jejich podpis a přehlásil je k VZP. Kauzy mají společné i to, že se vesměs odehrály na severní Moravě.

„Na rozdíl od konkurenčních pojišťoven nepoužíváme k akvizici najaté firmy a podomnímu náboru se vyhýbáme. Může jít o dílo podvodníků a cílený pokus o poškození našeho dobrého jména,“ řekl E15.cz mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Pomohla by kontrola totožnosti

Proti takovému postupu, i když v amatérském provedení, bohužel neexistuje stoprocentně účinná obrana.

„Pokud se totiž na pracovníky zdravotní pojišťovny obrátí kdokoliv s tím, že se chce stát jejich klientem a předloží jim průkaz pojišťovny, kde je registrován doposud, nemají možnost si skutečnou totožnost žadatele nijak dále zkontrolovat. Občanský průkaz vyžadovat nesmějí,“ vysvětlil Tichý.

VZP kvůli těmto praktikám spolupracuje s policií, aby se podařilo pachatele odhalit. „Pro pojišťovnu jde totiž o vážné ohrožení jejího dobrého jména, z čehož by mohla profitovat konkurence,“ dodal mluvčí.

Jak se podvodníků vyvarovat? „Klienti zdravotních pojišťoven by neměli dávat z ruky svůj průkaz pojištěnce a uzavírat smlouvy s podomními obchodníky, kteří je k přeregistraci lákají často lživými argumenty a nesplnitelnými sliby,“ vysvětlil Tichý.

Praktiky podvodníků jsou podezřelé i v souvislosti s tím, že zřejmě probíhají i v opačném gardu. Už několik měsíců se totiž veřejnost dozvídá o mnoha případech, kdy náboráři konkurenčních pojišťoven naopak přetahovali klienty VZP.

Taková činnost má v rámci konkurenčního boje logiku a vystoupil proti ní dokonce ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. I poté se však zjistilo, že podobná praxe pokračuje.

Jaký motiv však může mít ten, kdo „dobrovolně“ dělá nábor za pojišťovnu? „Doufáme, že odpověď na tuto otázku dá policie,“ uzavřel mluvčí VZP.

Na co si dát pozor při změně zdravotní pojišťovny?